Pentru romani, painea este considerata un aliment indispensabil, fiind folosit la fiecare masa. Cu o bogata sursa de fier, complexul de vitamine B si fibre, paine este un aliment nelipsit din meniul zilnic al fiecarui om. Dar, la fel de usor se pot prepara si niste delicioase chifle de casa, dupa o reteta traditionala.
Pe vremea strabunilor nostri, prepararea painii se realiza direct in gospodariile oamenilor, aportul nutritional fiind substantial mai bun decat cel furnizat de catre diferitele sortimente de paine din comert. Rafinarea fainii, dar si adaugarea de amelionatori au contribuit la scaderea semnificativa a calitatii painii pe care o mancam. Alaturi de clasicele ingredinente, precum faina, drojdie, apa si sare, in paine mai gasim tot felul de compusi chimici cu actiune nociva asupra sanatatii organismului.
Va propunem, asadar, o modalitate eficienta de preparare a unor chifle de casa apetisante, dupa o reteta traditionala ca la mama acasa.
Chiflele se pregatesc in 10 minute, iar in 30 de minute vor fi gata de servire.
Dar oare de ce ingrediente avem nevoie pentru a realiza niste superbe chifle de casa?
In primul rand, avem nevoie de 600 de grame de faina si 180 de ml de apa. Sau 300 de ml de apa la 600 de grame de faina. Pentru gust, vom adauga 30 de grame de unt, un ou, 25 de grame de drijdie proaspata, 1 praf de sare, 1 praf de zahar. Vom decora pe deasupra cu o mana de semimnte de susan sau mac.
Mai intai, vom pune la foc 10 ml de apa cu laptele, pentru a se incalzi. Dupa aceea, se dizolva drojdia cu zaharul (atentie nu clocotiti laptele).
Separat, intr-un vas, presaram un strop de sare pentru faina, facem un loc gol pentru a turna laptele cu drojdia, untul moale si ou. Se amesteca si se framanta pana se obtine un aluat omogen.
Se lasa la dospit timp de o ora, dupa care mai framantam un pic aluatul. Putem presara o mana de faina pe masa de lucru pentru ca aluatul sa devina elastic.
Aluatul se intinde cu sucitorul, se imparte, formand mai multe bilute din care se vor crea mai multe chifle de casa. Chiflele se mai lasa la crescut 10 minute. Optional, putem adauga mac si susan. Pentru aceasta, umezim un pic chifla pentru a se aseza peste aluat.
Vom coace toate acele chifle de casa optinute la cuptor preincalzit la 180 de grade. Treptat, putem mari temperatura de coacere la 190 de grade. Putem aseza hartie de copt pe tava pentru a preveni arderea.
Scoatem chifele dupa 20 de minute. Poft buna!