Atunci cand am vizitat-o prima data, am avut senzatia ca Cetatea Neamt vorbeste cel mai bine despre iscusinta, darzenia, vitejia si semetia Moldovei lui Stefan cel Mare. Cocotata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, aceasta fortareata apara Moldova de invadatorii veniti de peste munte, din Transilvania.
Situata in partea de nord-est a judetului Neamt, la aproximativ 46 de km de Piatra Neamt si in imediata apropiere a orasului Targu Neamt, Cetatea Neamt este pratic un monument medieval exceptional, care si-a pastrat peste ani maretia.
Construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391), prima atestare documentara a cetatii dateaza din 1395. Perioada de glorie a edificiului este in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), care, intelegand rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatii de aparare, a intarit cetatile deja existente si a construit altele noi, Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv format din Cetatile Neamt, Suceava, Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Alba si Chilia.
Istoria vorbeste de numeroase episoade de vitejie legate de aceasta fortareata, care a rezistat, in anul 1395, sub domnia lui Stefan Musat, atacului trupelor regelui maghiar .... []
Citeste integral in site-ul PlaiuriMioritice.ro - Cetatea Neamt, una dintre cele mai semete fortarete ale Moldovei