cupio.ro/

Centenarul Marii Uniri: ziua asteptata de catre romani. Unde o petrecem?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Anii trec cu o viteza ametitoare si iata-ne ajunsi si in ziua in care celebram, asa cum se cuvinte, o zi de cinste si de glorie din istoria neamului romanesc. Este ziua cand, la 1 decembrie 1918, nu mai putin de 100000 de oameni veniti din toate colturile tarii asteptau cu nerabdare pentru ca cei 1228 de delegati ai "romanilor din  Transilvania, Banat si Tara Ungureasca" au votat o rezolutie care "decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii din Romania.  Este ziua in care celebram centenarul Marii Uniri.

La data de 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre râurile Mures, Tisa si Dunare” si proclama libertatea, egalitatea si autonomia pentru toate confesiunile religioase, libertatea presei, votul universal, si reprezentarea proportionala in Parlament, dar si o reforma agrara radicala.

Astfel, ziua in care a fost citita aceasta declaratie in fata Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia de catre Vasile Goldis a ramas in memoria si in istoria neamului romanesc, drept ziua nasterii statului national roman unitar.

Centenarul Marii Uniri: activitati dedicate implinirii a 100 de ani de la marea Unire

Marea Unire de la Alba Iulia este poate, cel mai glorios si cel mai curajos act pe care inaintasii nostrii il puteau oferi acestui popor mult incercat de-a lungul istorie. Cu prilejul zilei in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, o serie de activitati dedicate acestui eveniment sunt programate sa aiba loc atat in Bucuresti, cat si la Alba Iulia.

Alba Iulia devine, pentru o zi, centrul de atractie turistica a Romaniei si orasul care reinvie dupa fix 100 de ani.

Expozitii culturale, concursul de istorie si cultura generala special construite pe tematica "Centenarul Marii Uniri", concerte de muzica populara, sunt principalele activitati pe care primariile urmeaza si institutiile de invatamant urmeaza sa le organizeze cu acest prilej.

Centenarul Marii Uniri simbol

Sursa: Feeder.ro

Sala Unirii de la Alba Iulia, constructie care dateaza din anul 1900 si unde s-a semnat declaratia citita de catre Vasile Goldis, a intrat intr-un program intens de reabilitate. Pe data de 1 decembrie 2018, Sala Unirii este redeschisa publicului vizitator, cu ocazia zilei in care romanii sarbatoresc Centenarul Marii Uniri.

Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului: multumire adusa eroilor neamului romanesc

La 100 de ani de la Mare Unire, romanii au parte poate de cea mai mare dovada a marturisirii credintei lor ortodoxe, credinta care dainuie nestirbita de veacuri. Este vorba despre Catedrala Mantuirii Neamului.

Constructia este realizata in stil neobizantin si este amplasata pe Dealul Arsenalului.  Piatra de temelie a noului edificiu a fost pusa pe data de 29.11.2007, iar finalizarea constructiei este preconizata pentru sfarsitul lunii noiembrie.

Pe data de 25.11.2018, sute de mii de romani veniti din toate colturile tarii au fost prezenti la sfintirii Catedralei Mantuirii Neamului, eveniment care precede, cu doar o saptamana, Centenarul Marii Uniri.

Demn de remarcat este si faptul ca ideea unei catedrale nationale nu este deloc noua. Ideea a fost propusa de catre sinodul bisericii autocefale romane si de regele Carol I. Ea a fost reluata in anii de dupa Primul Razboi Mondial, cand au si aparut schude de proiecte ale arhitectilor vremii, cea mai cunoscuta fiind cea apartinand arhitectului Petre Antonescu.

Asadar, Centenarul Marii Uniri este prilej de bucurie si de sarbatoare pentru toti romanii. Sa o petrecem asa cum se cuvine si sa ne readem in memorie faptele de vitejie ale eroilor si conducatorilor politici din acea perioada.

 

 

 

melimeloparis.ro