Problemele cu vederea sunt intalnite la un numar foarte mare de persoane, indiferent de forma sau de gravitatea afectiunii. Fie ca sunt dobandite la nastere, sau pe parcursul vietii, afectiunile oculare curente, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul, cu o incidenta crescuta in randul populatiei tinere, altereaza, intr-o maniera semnificativa, calitatea vietii si capacitatea ochiului de a percepe corect imaginile. Deci, lentilele de contact sunt adesea folosite pentru corectarea problemelor de vedere.
Anomaliile de refractie sunt, de regula, diagnosticate in cadrul unui control medical de specialitate de rutina, efectuat de catre medicul oftalmolog sau de catre tehnicianul optometrist.
Incidenta acestor anomalii de refractie este una destul de crescuta, indeosebi in randul populatiei de varsta scolara. De exemplu, 1-7% dintre copiii cu varste de pana la 10 ani sufera de miopie, afectiune care o incidenta de 28-35% in randul adolescentilor.
De partea cealalta, aproximativ 18% dintre copiii de 7 ani au fost diagnosticati cu hipermetropie, in timp ce ponderea in randul adolescentilor de 17 ani nu depasete 5%.
Lentilele de contact de unica folosinta, cele cu inlocuire bilunara sau cele cu inlocuire lunara reprezinta, in opinia multor specialisti oftalmologi, o alternativa moderna, practica, confortabila si viabila la clasicile perechi de ochelari de vedere.
Alegerea lentilelor de contact se face numai sub stricta indrumare a medicului oftalmolog. La recomandarea perechii de lentile de contact potrivite pentru un anumit pacient, medicul oftalmolog va tine seama de o serie de factori si nevoi ale pacientului in cauza, cum ar fi:
In functie de perioada de timp in care pot fi intrebuintate, in lumea medicala oftalmologica se cunosc mai multe tipuri de lentile de contact, create, indeosebi, din materiale hidrofile pe baza de silicon-hidrogel:
Chiar daca sunt aparent asemanatoare prin structura, continut de apa si capacitate de transmitere a oxigenului la nivelul corneei, intre lentilele de contact nou aparute pe piata sunt, totusi, unele caracteristici care le diferentiaza. Aceste caracteristici care fac diferenta intre modele de lentile de contact le fac sa poata fi utilzate pentru o anumita perioada de timp. Sau, din contra, folosirea acestora sa fie strict interzisa odata cu indepartea lor la finalul zilei.
Primul, si cel mai frecvent intalnit tip de accesorii oftalmologice sunt lentilele de contact de unica folosinta. Aceasta gama de accesorii este destinata, prin excelenta, pacientilor un mod sanatos si usor de a purta lentile de contact. Cu alte cuvinte, lentilele de unica folosinta sunt cel mai sanatos mod de corectie a unui viciu de refractie. Sunt aruncate la finalul zilei, odata cu indepartea acestora. Ele prezinta, deci, avantajul de a nu mai avea grija ingrijirii, curatarii si pastrarii acestora in suporturi si solutii speciale. Aplicarea lor se realizeaza de indata ce au fost scoase din ambalajul steril. In acest fel, riscul de a avea o infectie sau arsura este diminuat la maxim, intrucat depozitele de lipide nu vor mai avea timp sa se acumuleze pe suprafata lentilelor.
Avand in vedere caracteristicile si particularitatile lentilelor de unica folosinta, ele sunt recomnadate, cu predilectie, persoanelor alergice, ori cu ochi sensibili, cat si celor care practica diverse activitati sportive si pentru care ochelarii de vedere devin, realmente, incomozi.
Nu in ultimul rand, lentilele de unica folosinta sunt indicate si celor care merg in vacanta si doresc sa scape de grija de a purta la ei solutia si caseta pentru lentile.
Cele mai cunoscute marci de lentile de contact zilnice sunt cele care apartin familiei Johnson&Johnson, Acuvue 1-Day Moist sau Acuvue Oasys 1-Day. Alte marci consacrate sunt AquaView Daily, FitView Daily Plus sau Dailies Total 1.
Al doilea model de lentile adesea intalnit in clinice oftalmologice sau paginile oficiale ale magazinelor online sunt lentile de contact cu inlocuire bi-lunara. Spre deosebire de lentilele de contact de unica folosinta, lentilele de contact cu inlocuire bi-lunara sunt destinate pentru a fi purtate pe timpul zilei, pastrate intr-o caseta cu solutie pentru lentile pe durata noptii, curatate si sterse la finalul zilei. Acestea se vor schimba cu o noua pereche de accesorii o data la 2 saptamani, potrivit indicatiilor producatorului.
Un tip particular de lentile este si cel cu purtare extinsa, care pot fi purtate pe toata durata lor de intrebuintare, fara a fi necesar sa fie scoase pe timp de noapte si depozitate in solutie multifunctionala.
Lentilele de contact cu purtare extinsa au o permeabilitate a oxigenului foarte inalta, astfel incat sa alimenteze corneea cu suficient de mult oxigen atunci cand pleoapele sunt inchise. Sunt ideale daca alegeti sa mergeti in vacanta. In cazul lentilelor cu inlocuire bi-lunara, purtarea continua se poate face pana la 6 zile.
Ca tipuri de lentile cu inlocuire bi-lunara se pot aminti: Acuvue Oasys, Acuvue Oasys for Astigmatism, AirView HD Plus 2 Weeks sau Fitview Advance 2 Weeks.
Al treilea tip de lentile de contact sunt cele cu inlocuire lunara. Lentilele de contact lunare sunt preferate de catre persoanele care aleg confortul purtarii regulate a lentilelor de contact. De asemenea, sunt indicate si pacientilor care intentioneaza sa renunte la ochelarii de vedere.
Motivele care stau in spatele recomandarii acestei categorii de lentile de contact sunt legate, in primul rand de pret, fiind mai ieftine decat lentilele zilnice, arie de selectie si sortimente si, nu in ultimul rand, calitatile exceptionale. Ele sunt flexibile si rezistente la depunerile proteice.
Din categoria lentilelor de contact lunare fac parte: PureVision, PureVision 2HD, PureVision Multifocal, SotfLens 66 Toric, Biofinity sau AirView 2HD Plus Monthly.