cupio.ro/

Capsunele: fructe cu beneficii imense pentru sanatate

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Vara se apropie cu pasi repezi, si, odata cu ea, profitam din plin de beneficiile frunctelor de sezon. Capsunele, fructe care fac parte din familia rosaceelor, sunt arhi-cunoscute pentru incredibilele lor proprietati curative.

Originea acestor fructe absolut miraculoase dateaza de mai bine de 2200 de ani. In perioada de glorie a Antichitatii, capsunii erau cultivati cu un succes remarcabil deopotriva pe continentul european, cat si pe cel american. Aceste plante din marea familie a rosaceelor au facut obiectul descoperirilor primilor exploratori care, in anul 1588, am pasit pe taramul statului Virginia.

Pe continentul european, capsunele au fost pentru prima data cultivate pe teritoriul francez spre finalul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, capsuna este un fruct cunoscut pentru tratarea eficienta a numeroaselor afectiuni inca din perioada de maxima inflorire a Romei Antice. Mai precis, afectiuni de natura psihologica sau infectioasa precum melancolia, febra, mirosul neplacut sau alte infectii de natura virala sau bacteriana au reusit sa fie combatute gratie efectelor benefice pe care capsunele le au asupra organismului uman.

Domesticirea plantei este atestata istoric inca din secolul al XIV-lea. Inca din anul 1300, plantele au aparut in curtile gradinilor regale franceze, cunoscute fiind cu predilectie pentru rolul lor decorativ. In perioada 1364-1380, nu mai putin de 1200 de specii de capsuni erau prezente in gradina regala ce apartinea renumitului Muzeu Luvru.

Capsunele: sursa inestimabila de vitamine

Dupa cum am enuntat anterior, aceste fructe care apar la sfarsitul primaverii si inceputul verii surs, cu certitudine, o sursa inestimabila de vitamine. Mai precis, in compozitia lor intra nu mai putin de 50 de substante benefice pentru organismul uman. In plus, ele reprezinta o excelenta sursa de vitamina B5, B6, C, potasiu, mangan, acid folic si fibre alimentare. Astfel, contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Potrivit lui Madeline Edwards, o portie de capsune contine nu mai putin de 51.5 mg de vitamina C, ceea ce reprezinta aproximativ 50% din doza zilnica recomandata. Asadar, capsunele sunr vazute ca un bun antioxidant, bactirid, antibiotic, tonic, remineralizant, alcalinizant al sangelui si un bun nutritiv.

capsunele proprietati curative

Sursa: divahair.ro

Mai mult, acestea se fac responsabile de o buna capacitate de a reduce nivelul colesterolului din sange.

Cu un continut ridicat de fitonutrienti ai antioxidanti, ele contribuie la lupta impotriva radicalilor liberi.

Fiind sarace in colesterol, grasimi saturate si avand un numar scazut de calorii (o cana de capsuni furnizeaza doar 55 de calorii), capsunele fac parte din categoria acelor fruncte nelipsite din dietele de slabit.

Capsunele: proprietati curative

Capsunele nu sunt doar excelente alimente nutrivite si fortifiante, ci ofera excelente proprietati curative. Astfel, fluidizeaza si purifica sangele, favorizeaza tranzitul intestinal, diureza si combat durerile articulare si reumatismale, gratie continutului ridicat de acid salicilic.

De asemenea, capsunele se remarca si printr-un continut rodicat de antocianidine, ceea ce insemana ca ele ajuta la combaterea stress-ului oxodativ si la prevenirea afectiunilor cardio-vasculare, neuro-degenerative. In plus, incetinesc procesul de imbatranire.

Lupta impotriva cancerului

Renumita nutritionista americana Madeline Edwards a sustinut recent a fost demonstrat stiintific ca aceste fructe au proprietati anticancerigene. Protejeaza vederea, furnizand o cantitate mare de luteina si zeaxantina, dar si acid elagic.

Combat arsurile, inflamatiile si confera un aspect estetic placut

Nu in ultimul rand, au si un puternic rol estetic, contribuind la combaterea acneei, porilor dilatati si a punctelor negre. Din fructele proaspete, in combinatie cu iaurtul si zeama de lamaie se poate prepara o miraculoasa masca de fata.

Trateaza arsurile si inflamatiile daca sunt combinate cu mierea de albine

In concluzie, dat fiind multiplele sale proprietati asupra sanatatii organismului si asupra pielii, capsunele pot fi consumate si utilizate oricand, pentru a profita la maxim de beneficiile pe care acestea ni le furnizeaza.

 

 

 

 

melimeloparis.ro