Caltabosii si toba: “sarea si piperul” zilelor de Craciun

Caltabosii si toba: “sarea si piperul” zilelor de Craciun

Caltabosii si toba, la fel ca si carnatii, sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun ale romanilor. Daca mai toti romanii mananca cu siguranta carnati facuti in casa in ziua Praznicului Nasterii Domnului, nu acelasi lucru se poate spune despre carnatii si tota traditionale. O parte din oameni aleg sa le achizitioneze de la magazinele cu produse traditionale, pentru a scapa de corvoada pregatirii lor in casa.

Mai ales ca procesul de pragatire nu este unul foarte usor.

Caltabosii si toba au doua etape de preparare: umplerea cu carne si apoi fierberea lor.

Caltabosii: deliciul secret al meselor de sarbatoare

Caltabosii si toba dau un plus de savoare meselor de Craciun. Insa, caltabosii sunt poate “deliciul secret” al acestor mese. In primul rand, au un miros si aroma specifice. In al doilea rand, sunt extrem de dietetici, se pot fierbe si nu contin o cantitate foarte mare de grasime. In al treilea rand, se pot consuma, deopotriva, atat la micul dejun, cat si la masa de pranz. Alegerea va apartine in totalitate!

Ca ingrediente pentru prepararea caltabosilor, avem nevoie de urmatoarele:

  • 4-5 kg de carne de porc
  • 1-2 mate de porc groase
  • 20-30 grame sare
  • 20-30 grame piper
  • 1-2 cepe
  • 50 de grame usturoi
  • 5-7 grame ienibahar
  • 150 grame orez
  • foi de dafin dupa gust
Sursa: culinar.ro

Ceapa tocata se caleste, se amesteca cu orezul si carnea tocata, se adauga sarea si celelalte condimente. Apoi se umplu matele groase de porc (1-2 sunt suficiente), apoi se leaga la capete si se fierb 15-30 la foc mic. Dupa aceea se scot la rece. Se pot pune la gratar sau baga la cuptor pentru a fi incalziti.

Se servesc ca atare, sau cu garnitura de piure de cartofi si salata, alaturi de carnati.

Toba: mezelul-vedeta al zilelor de sarbatoare

Caltabosii si toba sunt doua dintre preparatele de traditie ale zilelor de Craciun, Toba este, asadar, considerata, unul dintre mezelurile vedeta ale sarbatorilor de iarna. Alaturi de piftie, intregesc cel mai delicios mic dejun de la Craciun si pana la Anul Nou.

Ca detaliu de baza de praparare, toba se pregateste din organe de porc (exclus ficatul, pentru ca ii va da un gust amar), care se fierb si la care se adauga diverse condimente pentru un gust savuros.

Iata, asadar, care sunt ingredientele folosite pentru a prepara toba:

  • 2 urechi de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 1 limba de porc
  • 1 muschi mic de porc
  • o inima de porc
  • 1 stomac de porc
  • 200 grame slanina sau 150 de grame sorici de porc
  • 1/2 de kg de pulpa de porc
  • 4 catei de usturoi
  • sare
  • piper macinat
  • piper boabe
  • foi de dafin
Sursa: YouTube

Stomacul de porc se curata de membrana inferioara, se spala si se lasa o ora in aa cu otet si o ceapa taiata felii. Dupa aceea, se spala foarte bine.

Intre timp, se pun la fiert toate organele, muschiul, slanina/soriciul si pulpa. Se adauga boabele de piper, sare dupa gust si foile de dafin. Compozitia se fierbe o ora si se lasa sa se raceasca. Se curata limba de pielita alba. Se toaca totul cubulete mai mari, se pun intr-un vas si se adauga usturoiul pisat, sare si piper macinat, dupa gust, dar si doua polonice cu zeama in care au fiert.

Compozitia se pune in stomacul de porc si se coase deschizatura. Pentru ca toba sa nu se rupa, se poate introduce intr-o bucata de dres, prinzand bine la capete.

Se tine la fiert pentru inca 30 de minute, nu ianinte de a intepa stomacul cu un ac de cusut mai mare. Se scoate toba si se aseaza pe un lighean. Peste ea se pune un fund de lemn rotund si o greutate. Se lasa la rece pana a doua zi.

Se taie felii si se serveste rece.

Pofta buna si Craciun Fericit!

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu