Rolul grupelor sanguine in mentinerea sanatatii, vitalitatii si chiar controlul greutatii coporale este un subiect indelung dezbatut in lumea medicala. Studiile medicale recente extind, totodata, importanta grupei sanguine in ceea ce priveste principalele procese fiziologice, metabolice, dar si sistemelor cu importanta majora pentru intregul organism, cum ar fi sistemul digestiv si cel imunitar. Unele boli apar ca urmare a slabiciunii grupei respective la actiunea agentilor patogeni.
Concret, in functie de carcateristicile hematologice ale fiecarei grupe de sange, sistemul imunitar va actiona in mod diferit asupra virusilor, bacteriilor si afectiunilor provocate de acestea.
Din punct de vedere anatomic, proteinele de pe suprafetele celulelor rosii din sange au un rol determinant in conturarea grupelor de sange. Sunt cunoscute 4 tipuri principale de grupe sanguine: O, A, B si AB. Dintre acestea, grupa O este cea mai comuna,
Doua studii recent realizate au ajuns la anumite concluzii importante in ceea ce priveste legatura dintre grupa sanguina si unele boli la care sunt predispuse persoanele in cauza.
Astfel, un prim studiu realizat de catre expertii de la Harvard School of Public Health demonstreaza faptul ca persoanele care au grupele A, B sau AB prezinta un risc crescut de boli coronariene, prin comparatie cu cei cu grupa 0. Mai mult, aceleasi grupe prezinta si un risc crescut de formare a unor cheaguri deosebit de periculoase.
Un al doilea studiu, realizat de catre cei de Universitatea din Vermont, care a implicat nu mai putin de 30000 de oameni, a aratat ca cei cu grupa AB au un risc cu 82% mai mare de a avea probleme cu memora, care pot provoca dementa.
Iata, deci, la ce boli suntem predispusi in functie de grupa sanguina:
Alimentatia in functie de grupa sanguina joaca un rol marcant pentru a imbunatati imunitatea organismului, astfel incat acesta sa lupte mai bine contra afectiunilor cu risc crescut in functie de predispozitie.
In cazul grupei 0, persoanele cu aceasta grupa au o consistenta mai subtire a sangelui, un sistem imunitar foarte puternic. Pe de alta parte, insa, se confrunta cu secretii bogate ale acizilor in stomac si in general traiesc cel mai mult. Printre cele mai comune boli la care ar putea fi predispusi se numara cele digestive, provocate de hiperaciditate, artite, dar si afectiuni tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv.
Nu in ultimul rand, aceste persoane sunt mai susceptibile la inflamatii sau reactii alergice care pot declansa dezechilibre ale imunitatii.
Prin urmare, persoanele cu grupa 0 pot beneficia de un regim alimentar bogat in proteine, intrucat acizii din stomac le pot metaboliza mult mai usor.
Daca te-ai nascut cu grupa A, este bine sa stii ca dispui de un sistem de aparare eficient de lupta contra bacteriilor care provoaca infectii precum otita, tuberculoza, infectia cu E Coli sau abscesele de la nivelul pielii. Insa, mai trebuie sa retii ca dezvolti o mare sensibilitate la mancarurile pe baza de peste, acestea din urma putand sa iti provoace, foarte usor, boli digestive.
Astmul, dar si alte afectiuni ale sistemului respirator sunt caracteristice persoanelor care au grupa A.
In concluzie, organismul grupei A este cel mai bine fortifiat de o dieta preponderent vegetariana, care sa includa si fibre din cereale si fasole.
Grupa sanguina B este, prin traditie, o combinatie a caracteristicilor specifice grupelor A si 0. Cu toate acestea, organismul acestor persoane este mult mai rezistent la infectiile si dezechilibrele digestive. In aceste conditii, alimentatie celor cu grupa B este ceva mai permisiva, Se recomanda chiar o dieta care sa includa toate tipurile de carne cu valori proteice consistente, precum vita, mielul sau pestele. Cu toate acestea, este interzis consumul de carne de pui, deoarece contine o camtitate mare de hormoni, cu risc mare de a dezvolta boli autoimune.
Grupa AB este, prin traditie, o combinatie intre grupele A si B. Asadar, grupa AB reuneste atat beneficiile, cat si punctele slabe ale celor 2 grupe. Afectiunile cele mai comune, specifice acestei grupe, se manifesta la nivel respirator, auditiv, faringian, dar si unele dezechilibre digestive, cauzate prin inabilitata de a procesa, in intregime, proteinele animale si cele din lapte. Prin urmare, persoanelor cu grupa AB li se recomanda o dieta preponderent vegetariana.