cupio.ro/

Astenia de primavara: cum pot sa o combati?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

La nivel mondial, se estimeaza ca mai mult de 40% din populatia gobului sufera, odata cu trecerea de la un anotimp la altul, de astenia de primavara. Desi nu putem vorbi de o boala in sine, aceasta iti poate afecta activitatile cotidiene din cauza simptomelor sale foarte cunoscute, care iti dau mereu batai de cap: oboseala, dificultati de atentie si de concentrare, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, scaderea motivatiei, tulburari de somn, scaderea energiei.

De ce apare astenia de primavara?  

In lunile de iarna, organismul se protejeaza contra temperaturilor scazute si a luminii solare reduse prin ajustatrea metabolismului si a echilibrului hormonal. Temperatura corpului scade, se inregistreaza o crestere a tensiunii arteriale si se intesifica secretia de melatonina, hormon responsabil de buna calitate a somnului si a odihnei. Pe masura ce vremea se incalzeste, iar razele soarelui isi fac simtita prezenta, se produce fenomenul invers, si anume cresterea temparaturii corporate, scaderea tensiunii arteriale, si intensificare secretiei de serotonina, denumit si hormonul fericirii. Totusi, aceasta tranzitie nu se produce mereu lin, iar dezechilibrele hormonale care au loc pot provoca raspunsuri fizice si mentale suparatoare. Mai mult decat atat, perioada de tranzitie se caracterizeaza prin scaderea rezervei de vitamine si minerale din organism, cum ar fi C si D, care sunt dependente de consumul fructelor si legumelor proaspete si de expunerea la lumina soarelui...si astfel, foarte multi dintre noi ne confruntam cu astenia de primavara.

Ce avem de facut pentru a preveni starile neplacute?

Un prim pas pentru a gestiona aceste simptome ar fi de a ne elibera de stress si de a creste vitalitatea organismului nostru, care sa ne ajute sa ne mentimen stabilitatea fizica si emotionala.

In al doilea rand, pentru a elimina starile de oboseala, este nevoie sa adoptam anumite schimbari in  dieta noastra, sa facem act mai multa miscare, de la alergare, mers pe bicicleta, pana la practicare unui sport, gen tenis. In plus, trebuie sa ne ingrijim sa consumam alimente bogate in poteine, magneziu, vitamina B, dar si fier, si sa nu uitam de potasiu, calciu, vitaminele A, C, D si E. Nu trebuie sa uitam nici de hidratare, caci un consum de minim 2 litri de lichite ne poate scapa de dureri de cap si sa combata oboseala.

 In al treilea rand, daca iti plac dusurile cald-rece, alternativ, este util sa stii ca te ajuta nu numai la o mai buna circulatie a sangelui, dar si la aparitia si la mentinerea unei stari generale de bine.  Nu in ultimul rand, sauna si masajul pot deveni tratamente benefice pentru a impiedica accentuarea oboselii provoca de schimbarea de anotimpuri si combate aceasta reactie produsa de astenia de primavara.

Sursa: pixabay.com

 Pentru a avea o mai buna dispozitie, evita statul ore intregi in fata calculatorului, pe care il poti inlocui cu plimbari prin aer liber, indeosebi in locuri cu verdeata abundenta si acorda mai mult timp miscarii de orice fel si adopta o dieta bogata in vitamina D, esponsabila de fixarea calciului in oase, magneziu, potasiu, extrem de utile in stari de stress, surmenaj, dureri de cap, anxietate, lipsa energiei. Magneziul regleaza tulburarile nervilor periferici, este benefic pentru sistemul muscular, dar si pentru sanatatea inimii, impreuna cu vitamina B6, reduce migrenele, spasmele musculare, tulburarule gastro-intestinale si simptomele vertijului. Nu uita de vitamina C, care iti va creste inmunitatea organismului si te va apara de infectiile virale care ne pandesc in sezonul de primavara. Magneziu echilibreaza nivelul de serotonina din corp, aducand starea de bine si sprijina secretia de melatona, pentru un somn mai profund, mai linistitor si odihnitor.

 Daca vei urma indicatiile prezentate in articol, vei putea trece mai usor peste astenia de primavara, vei combate mai usor virozele de sezon, te vei simti mult mai in forma si vei evita oboseala excesiva.

melimeloparis.ro