Tulburările de anxietate au parte de soluții în cabinetul psihoterapeutului. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live despre tratamentul tulburărilor de anxietate.
În tulburările de anxietate, soluțiile vizează trei din cele patru paliere ale anxietății. oamenii merg la psiholog pentru a se simți mai bine, pentru a-și modifica starea emoțională. Terapia nu intervine niciodată direct pe emoție, dar schimbarea emoției este o consecință a unui proces terapeutic corect. În procesul terapeutic, clientul învață să evalueze corect situațiile din viațalui, astfel încât să scape de acele gânduri obsesionale, intruzive, de îngrijorare, care nu se justifică. Tot în terapie, cei care suferă de tulburări de anxietate sunt ajutați să își schimbe comportamentele, planul acțional. Dacă, de exemplu, cineva anxios s-a izolat pe timpul pandemiei de frica virusului, în terapie ar putea învăța în ce condiții poate ieși din casă ( se vaccinează, păstrează regulile, păstrează distanța socială, se spală pe mâini, poartă mască). Și după ce iese, clientul constată și realizează că nu e chiar atât de catastrofal, evident că se va simți mai bine. Așadar, schimbarea emoției ese o consecință a acestor intervenții terapeutice la nivel cognitiv și la nivel comportamental. Iar, pentru corpul nostru, pentru a ameliora modificările corporale induse de excesul de adrenalină și cortizol putem să-l onorăm cu somn, cu hrană corectă, cu mișcare, tehnici de respirație abdominală profundă și să ne împrietenim cu tehnicile de mindfulness.
În prezența tulburărilor de anxietate, descărcarea frecventă a adrenalinei și a cortizolului. Acesta din urmă este unul dintre principalii atacatori ai sistemului imunitar. Excesul de cortizol se îndreaptă împotriva sistemului imunitr, vulnerabilizându-l. În baza unor predispoziții biologice geneticee, aceste persoane pot dezvolta patologii și boală, acolo unde organismul este mai vulnerabil. Și, astfel, pe un teren anxios, pot apărea boli care nu ar fi apărut dacă tulburarea de anxietate ar fi fost ameliorată sau ținută sub control.
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?