Anxietatea prelungită este acea stare îngrijorare ce se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a vorbit mai multe despre tulburările de anxietate.
Unul dintre cele mai importante aspecte în anxietatea prelungită este să cerem ajutor, să verificăm propriile percepții cu cele ale celor din jur. Diana Stănculeanu dă exemplul pandemiei și spune că pandemia înseamnă același lucru catastrofic pentru toată lumea, însă pe unii încercăm să-i aducem la un nivel firesc de îngrijorare, iar altora încercăm să le diminuăm nivelul de îngrijorare.
Așadar, primul pas în anxietatea prelungită este să verificăm gravitatea pe care o oferim anumitor situații cu o persoană apropiată. "Și tu ești la fel de îngrijorat de această situație? Ți se pare la fel de periculoasă, așa cum mi se pare mie?" E important să facem acest lucru pentru a putea să găsesc și eu soluția pentru a fi mai bine, pentru a-mi diminua nivelul de îngrijorare. Mai mult, consultarea unui specialist în sănătate mintală s-ar putea să fie de mare ajutor acelei persoane care se luptă cu anxietatea prelungită. Acest profesionist poate ajuta ca acea persoană să reevalueze corect cu dovezi și cu obiectivitate gradul corect de periculozitate sau de amenințare al situațiilor din viața noastră, astfel încât, plecând de acolo, cel ce se confruntă cu anxietatea prelungită să aibă niște răspunsuri emoționale mai diminuate, adaptative, moderate și comportamente sănătoase, flexibile și funcționale.
În afară de anxietatea legată de sănătate omniprezentă și exagerată de pandemie, există și anxietatea în context școlar și profesional - cei care văd o catastrofă în orice întâlnire cu un superior sau în orice confruntare cu un coleg. Se mai poate trăi anxietate atunci când suntem despărțiți de cei dragi sau de partener și mi se poate părea că se poate întâmpla ceva catastrofic cu iubitul sau iubita mea atâta timp cât timp este plecată de lângă mine.
Atunci când vorbim de anxietate, avem în vedere mai multe categorii de anxietate: anxietatea de separare, anxietate socială, anxietate de sănătate sau atacul de panică.
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?