Deosebirea dintre alergie si raceala
Cu totii ne confruntam in cursul sezonului rece, dar mai ales in perioadele de tranzitie dintre anotimpuri, cu simptome neplacute, precum tuse, stranut, nas infundat, oboseala, dureri de cap si altele. Dar cum stim daca ele sunt cauzate de alergie sau de o banala raceala? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, vom face o scurta trecere in revista a diferentelor dintre cele doua si vom pune accentul pe acelea dintre simptome care apar frecvent intr-unul din cele doua cazuri.
Desi amandoua se manifesta, in mod frecvent, in maniere similare, acestea au cauze complet diferite. Primul rand, camd este vorba de raceala, aceasta apare cand un virus vine in contact cu organismul nostru. Mai este denumita de medici si viroza respiratorie. Este o boala contagioasa, caci virozele se transmit usor de la o persoana la alta prin stranut, tuse, sarut sau pe cale aerina. Odata ce virusul a patruns in organism prin caile respiratorii, sistemul nostru imunitar este alertat si declanseaza, in acest mod, anticorpii pentru a-l elimina. Asadar, putem spune ca simptomele de tuse, stranut, secretii nazale si celelalate manifestari nu sunt altceva decat raspunsuri ale sistemului imunitar si constituie armele de aparare ale organismului.
Cand este vorba de o alergie, aceasta este provocata de o reactie exagerata a sistemului imunitar la contactul cu factorii alergeni, cum sunt polenul, acarienii, mucegaiul, parul animalelor de companie, frigul, puful de la plopi, etc. In incercarea de aparare, organismul elibereaza, acum o substanta numita histamina, care contribuie la inflamarea mucoasei respiratorii, si, in acest fel, se dezvolta, obstructia nazala, stranuturile in salve si tusea. Comparativ cu raceala, cand ai alergie, nu devii contagios, deci persoana de langa tine nu va dobandi si ea aceleasi simptome ca si tine. Aceasta poate sa apara in orice moment al anului, insa s-a remarcat o predominanta in periada aparitiei polenurilor sau a fulgilor de plop. Spre deosebire de raceala, pacientul nu va face febra, nu va dezvolta dureri de cap, iar, foarte rar sunt prezente durerile de gat, insa sunt frecvente conjunctivitele. In cazul racelii, sunt frecvente durerile de gat, tusea, nasul infundat, acest simptom fiindprezent si in celalalt caz. Alergia sensibileaza mucoasa nazala, care devine mai vulnerabila la raceli, Studiile de specialitate au reliefat faptul ca persoanele alergice sufera frecvent de alergii respiratorii, cum ar fi rinita alergica, acestea fiind mai predispuse la forme mai grave de raceala, prin compaeratie cu persoanele care nu astfel de probleme.
Cat dureaza o raceala si o reactie alergica?
Daca o raceala tine, de obicei, o saptamana, in cel de-al doilea caz, manifestarile dureaza pe toata durata expunerii la alergeni. Prin urmare, daca aceste manifestari neplacute dureaza mai mult de doua saptamani, se recomanda consultul medical de specialitate, care este singurul prin care se poate pune diagnostic diferentiat si se poate stabili cauza afectiunii. Este bine de retinut ca, potrivit studiilor, ¾ din numarul copiilor prezinta simptome de tip alergic, care sunt, de cele mai multe ori, diagnosticate cu intarziere, iar majoritatea acestora sunt tratati incorect. Riscul alergenic este mai mare daca exista o predispozitie genetic, un copil ce are parinti alergici dezvolta un risc cu 70-80% mai mare de a avea alergie. Numarul acestor copii a cunoscut o crestere in ultimii ani, datorita factorilor poluanti si a mediului nociv in care traim.
Sursa: Ziarul de Sanatate, mai 2016
Publicat de : Roxana