Adaptarea copilului la scoala-sfaturi pentru parinti

Adaptarea copilului la scoala-sfaturi pentru parinti

Adaptarea copilului la scoala este o problema

pentru acesta?

In numai o saptamana, clopotelul va suna din nou inceperea noului an scolar, asa ca adaptarea copilului la scoala, in vederea inceperii noului an scolar,  trebuie facuta din timp, pentru a se obisnuit din timp cu sarcinile ce presupun viata de elev.

Comunicarea cu cel mic si modul in care este pregatit pentru inceperea procesului de invatamant depende de parintii acestuia, de modul in care comunica deschis cu el, cum il motiveaza si il incurajeaza sa obtina rezultate dintre cele mai bune, ii confera o atmosfera vesela si prietenoasa in casa, sau de legaturile stranse si frecvente pe care le are cu invatatoarea sau cu profesorii sai.

Discuta deschis cu el

Este un prim pas spre adaptarea copilului la scoala. In primul rand, este necesar sa te asiguri ca fiul sau fiica ta se simte bine si confortabil la scoala, ca relationeaza eficient cu fetele si baietii din clasa sa, dar si cu dascalul sau dascalii sau si, nu in ultimul rand, ca ii place sa invete.

Pentru parinti, dar mai ales pentru copii, clasa pregatitoare este o mare provocare, chiar si pentru cei care au o dezvoltare psihomotorie si emotionala ridicata. Aceasta, deoarece apar numeroase cazuri noi, copilul incepe sa vada ca lucrurile devin din ce in ce mai serioase, invata primele taine ale cititului, scrisului si socotitului si ca atare, este posibil ca sa de simta uneori piersuti sau descumpaniti.

In acest sens, parintii trebuie sa il incurajeze pe cel mic sa-si impartaseasca sentimentele si emotiile lui sis a ii spuna ca este normal ceea ce simte si ca nu este nicio problema daca nu se poate descurca din prima intr-o situatie noua. Este foarte important ca el sa fie impulsionat sa puna intrebari ori de cate ori are nevoie, sa ceara ajutor si sa I se ofere explicatii atunci cand nu este sigur pe el.

Motiveaza-l si incurajeaza-l constant

adaptarea copilului la scoala
Sursa: commons.wikimedia.org

Adaptarea copilului la scoala si pregatirea sa pentru anul care urmeaza presupune si motivarea sa, incurajarea si conferirea increderii in sine. Cel putin in primul al de scoala, acesta are nevoie sa foe spijinit atunci cand isi face temele si cand invata. Mamele trebuie sa ii ofere incredere si sa il determine sa aiba o atitudine deschisa pentru a nu-I fi frica sa mearga la scoala.

O atmosfera calda si vesela in casa

Sursa: www.bemparana.com.br

Atunci cand iese dimineata pe usa pentru a merge la scoala, copilul tau trebuie sa fie voios. Este datoria parintilor  sa ii insufle aceasta stare de spirit pozitiva si sa pastreze o atmosfera placuta acasa si sa zambeasca atunci cand se trezeste.

Copilul nu trebuie sa fie martor la discutiile parintilor si sa fie traumatizat de consecintele acestora. Parintii au obligatia de a purta dialogurile contradictorii departe de ochii odraslelor sis a nu le transmita acea stare negativa din sanul lor.

Creaza o legatura strasa cu invatatoarea sau profesorul

Intereseaza-te regulat de progresul scolar al micutului tau si intreaba invatatoarea sau profesorul la ce materii exceleaza sau la ce discipline are nevoie sa lucreze mai mult acasa, pentru a alocat un timp suplimentar de pregatire acasa.

In concluzie, procesul ce priveste adaptarea copilului la scoala este unul laborios si delicat, iar familia este principalul artizan a reusitei.

 

 

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook