Vara nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Se anunță un val de căldură în perioada următoare, așa că pentru a nu-i simți efectele negative, ar fi bine să iei în considerare câteva recomandări. Chiar dacă nu ai probleme speciale de sănătate și nu manifești o sensibilitate aparte la căldură, tot ai dori înduri mai ușor canicula.
O dată cu creșterea temperaturilor, se accentuează stresul și senzațiile de anxietate. Există și o explicație științifică. Canicula determină corpul să reacționeze prin creșterea pulsului și a tensiunii pentru a se răcori. Acest efort, în combinație cu anxietatea provocată de deshidratare duce la creșterea stresului. Poți ajunge să simți un nivel ridicat de stres, aparent fără motiv.
Pentru a te calma încearcă să bei ceai verde răcit, chiar și cu gheață. Acesta are calitatea de a te calma. Mai mult, conține aminoacizi care reduc anxietatea. Adaugă și o bucățică de ciocolată neagră care va avea un efect calmant în timpul caniculei.
O bere rece te răcorește pe timp de caniculă, dar nu este întotdeauna cea mai inspirată alegere de lichide. Alcoolul deshidratează, așa că ar trebui evitat, mai ales în timpul caniculei. Cantitatea de apă pe care o pierzi prin transpirație este mult mai mare decât în mod normal, iar un element care favorizează deshidratarea nu te va ajuta să-ți asiguri echilibrul de care ai nevoie pentru a face față căldurii.
De multe ori, canicula poate fi fatală. Așa că, atenție la simptomele care pot indica declanșarea unei afecțiuni cauzate de căldură. Amețelile, senzația de greață și transpirația abundentă sunt doar câteva dintre simptomele care ar trebui să te alarmeze. Primul pas este să te adăpostești undeva la umbră și să te hidratezi corespunzător. Dacă simptomele persistă, cere ajutor medical.
Transpirația abundentă duce la pierderea de electroliți, ceea ce duce la crearea unor dezechilibre majore în organism. Aceste dezechilibre se vor resimți în dureri și crampe musculare. Cel mai simplu mod pentru menținerea echilibrului electrolitic în timp de caniculă este consumul unei cantități mici de sare după o sesiune de transpirație excesivă.
Surprinzător, dar este recomandat să circuli pe jos. Cercetătorii de la Universitatea Stanford spun că perioadele lungi de timp petrecute în mașină pe timp de caniculă pot fi fatale, mai ales copiilor mici. Temperatura crește rapid în interiorul habitaclului, ceea ce ar putea pune pasagerii în pericol. Aerul condiționat poate diminua efectul pe termen scurt dar, pe termen lung, temperatura din mașină va crește constant.
Oamenii de știință recomandă evitarea ventilatoarelor. Tot ceea ce fac aceste dispozitive este să împingă aerul cald spre tine, iar efectul de răcorire este inexistent. Astfel, în loc să te răcorești, îți vei crește temperatura corporală. Pentru răcorire, pulverizează apă în fața ventilatorului.
Dacă ai posibilitatea, refugiază-te undeva la munte, într-un loc cu multă vegetație. Cu siguranță vei regăsi confortul termic pe care este imposibil să îl atingi în oraș. Canicula se resimte mult mai accentuat în mediile urbane.