cupio.ro/

6 moduri în care poți să te oprești din procrastinare

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Te-ai apuca de treabă, dar mai amâni un pic. „Acum e prea târziu. N-am chef. Parcă nu pot să mă pun în starea de a termina tot ce am de făcut.” Sună cunoscut?

 

Ce este procrastinarea?

Știi sigur ce e procrastinarea, ba chiar cred că, odată ce ai ajuns aici, ai și experimentat-o. E acel sentiment de „las pe mai încolo”.

Științific, procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Psihologii citează adesea procrastinarea ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii. Termenul este un neologism în limba română, dublând cuvântul moștenit din latină pregetare, cu același sens.

Cercetătorii în psihologie folosesc trei criterii pentru a descrie procrastinarea. Pentru ca un comportament să fie considerat procrastinare, acesta trebuie să fie: neproductiv, inutil și întârziat.

Procrastinarea poate deveni un obicei nu tocmai dorit, și, mai ales, unul greu de întrerupt. Dar despre ce este nevoie pentru a întrerupe obiceiul în care amânăm lucrurile, în cele ce urmează.

 

Radiografia procrastinării

De multe ori m-am confruntat și eu cu amânările de tipul „o să fac mai târziu”. Odată ce am înțeles însă rădăcina acestor probleme, am reușit să mă motivez. Vă explic.

Cercetătorul Piers Steel explică în cartea sa - The Procrastination Equation: How to Stop Putting Things Off and Start Getting Stuff Done – că motivația pentru a duce o sarcină la bun sfârșit se bazează pe patru piloni.

 

  1. Așteptări

Dacă vă așteptați să reușiți să faceți un task, sunteți mai motivați să-l finalizați, chiar înainte de data scadenței. Logic, nu-i așa? Pe de altă parte, dacă abordați ceea ce aveți de făcut având convingerea că veți eșua, este de așteptat să o amânați cât puteți. Sfatul meu – mai degrabă un îndemn împrumutat din lumea sportului: porniți în orice ați avea de făcut cu gândul că veți reuși!

 

  1. Valori

Ar putea fi util să reflectați la sarcinile care vă ocupă timpul și energia și să vă asigurați că acestea sunt aliniate la valorile voastre de bază. Dacă vă implicați acolo unde simțiți că ceea ce faceți chiar contează, atunci acest lucru cu siguranță vă poate stimula motivația și vă poate împinge să continuați să bifați elementele din lista de sarcini.

Citeste integral pe SimonaChesaraicu.ro - Mindfulness Bucuresti - Simona Chesaraicu

melimeloparis.ro