cupio.ro/

5 tipuri de jocuri care incurajeaza gandirea si creativitatea

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Creativitatea, imaginatia in asamblul sau, sunt expresia totalitatii simturilor interioare. Copilul mic, plin de energie, tinde mereu sa isi exteriorizeze sentimentele, sa creeze, si sa isi manifeste o oarecare independenta fata de parintii sai. Articolul de fata isi propune sa prezinte mai multe tipuri de jocuri care sa incurajeze gandirea critica, creativitatea si sa stimuleze imaginatia!

Princhindeii degaja o dorinta netarmurita de a-si pune in valoare capacitatile de a face mereu fata provocarilor, de a se avanta in nesfarsita lume a cunoastere  si sa descopere elementele care ii inconjoasa, potrivit perceptiei si intuitiei personale.

Creativitatea este o componenta esentiala care face parte din bagajul comportamental al copilului. Aceasta atinge nivelul cel mai sus al dezvoltarii in jurul varstelor de 1-2 ani si 5-6 ani.

Iata, care sunt, deci, cele mai eficiente strategii de a incuraja creativitatea:

Cumpara copilului tau jucarii inteligente

Unul din cele mai bune trucuri pentru a valoriza personalitatea puternica a copilului este achizitia de jucarii inteligente. Sa nu uitam ca traim intr-o era in care accesul la tehnologie si tot ce insemna joc este extrem de facil pentru copiii isteti ai zilelor noastre.

O papusa, o masina inteligenta, un puzzle smecher, adecvat varstei lor, o carte de colorat moderna, sunt doar cateva dintre principalele tipuri de jocuri care stimuleaza creativitate, exploatarea noului si descoperirea de noi informatii.

Recurge la creioane si la desen

Dintotdeauna, creioanele si desenele au fost, practic, nelipsite din lumea fascinanta a copilariei noastre. Mai precis, ne-am simtit intotdeuana mandri de propriile noastre creatii, inspirate parca din operele marilor artisti. Cu siguranta, un astfel de talent trebuie cultivat si transmit si copiilor noastri. Asadar, arata-i copilului tau cat de frumoase pot fi desenele create de manutele sale. Va pastra vesnic amintirea obiectelor sau personajelor favorite carora chiar el insusi le-a dat viata, mai ales ca acum tehnologia ne sta mereu la indemana.

Pictura

Ce poate fi mai frumos in exprimarea trairilor interioare decat pictura. Pictura reprezinta un izvor nesecat de imaginatie, gandire si creatie. O sursa care ar trebui valorizata inca de la cele mai mici varste.

Prin urmare, fii un bun dascal pentru copilul tau! Dupa varsta de 2 ani, poti incepe deja sa pictezi impreuna cu micutul tau. Invata sa isi picteze manuta, arata-i ce se intampla daca o lipeste pe o foaie. Poti incerca sa il invezi sa coloreze o casuta sau o masinuta, sa foloseasc pensula si acuarelele.

Nu te speria de mizeria pe care o face, caci esti convins ca pictura este unul dintre acele tipuri de jocuri care incurajeaza gandirea si creativitatea.

Jocul culorilor

tipuri de jocuri

Sursa: http://www.anidescoala.ro

Nu putem concepe lumea inconjuratoare fara culori. De aceea, este binevenit sa experimentezi impreuna cu micutul tau un minunat joc al culorilor. Atunci cand mergi pe strada sau esti in casa, invata-l culorile si apoi arata-i obiecte din jur, cerandu-i sa numeasca culoarea predomimanta. Jocul culorilor este unul din acele tipuri de jocuri care stimuleaza creativitatea si abilitatile senzoriale.

Tipuri de jocuri care dezvolta inteligenta

Inteligenta matematica, lingvinstica si emotionala contureaza personalitatea umana. Fara a dobandi anumite deprinderi inca din copilarie, nu vom putea ajunge la acel nivel de inteligenta dorit. Numerele, povestile formele sau personajele fac parte din viata oricarui copil. Asadar, poti avea in plan sa il inveti pe copilul tau jocul numerilor, al formelor, al personajelor sau chiar cel al "micului povestitor." Acestea sunt tipuri de jocuri care dezvolta imaginatia, rationamentul matematic si perceptia spatiala.

Jocuri de tip puzzle sau domino

Combinarea si recombinarea pieselor sunt cele mai adecvate metode pentru a face cunostinta cu anumite imagini. Copilul va vizualiza sau imagina povestea in acest fel, mai ales ca personajele au fost conturate chiar de mana lui. Incepe, deci, cu puzzle-uri usoare, cu piese putine, si creste dificultatea in functie de vas

Combinarea si recombinare pieselor pentru a descoperi anumite imagini, il va face pe copilul tau sa vizualizeze ori sa-si imagineze povestea. Pentru inceput foloseste puzzle-uri cu piese putine, apoi cu piese din ce in ce mai multe, in functie de varsta.

melimeloparis.ro