Il folosesti in permanenta, cand esti la birou, pe strada sau cand te uiti la un film. Ai o stare de neliniste atunci cand nu il ai in preajma si atunci cand il ai, iti distrage atentia de la alte lucruri. Da, este vorba despre telefonul mobil. Obsesia pentru telefonul mobil a devenit o problema - aproximativ 2 miliarde de persoane la nivel mondial detin un smartphone. Aceasta obsesie vine cu o serie de efecte negative asupra sanatatii noastre.
1. Text Claw si Cotul Telefon
Text claw este un termen non-medical utilizat sa descrie furnicaturile si durerile musculare care apar la nivelul degetelor datorita trimiterii unui numar mare de mesaje sau a timpului pe care il petreci jucandu-te pe telefon. Utilizarea in exces a telefonului mobil poate cauza inflamarea tendoanelor si poate agrava simptomele existente. In mod similar, "Cotul Telefon" (in engleza Cell Phone Elbow) descrieri furnicaturi sau amorteala la nivelul degetelor datorita indoirii cotului pentru o perioada lunga de timp.
Daca te simti slabit, lasa telefonul de-o parte si fa unele exercitii. Indoaie incheieturile inainte si inapoi, impreuneaza palme ca atunci cand te rogi si impinge in jos. Daca ai aceste dureri de peste o saptamana, aplica o compresa cu sare calda.
2. iPosture si Text Neck
Faptul ca te uiti la telefon minute sau chiar ore fara intrerupere, iti cauzeaza dureri de gat si afecteaza muschii spatelui. iPosture si Text Neck sunt doua fraze pe care medicii le utilieaza pentru a descrie stresul excesiv asupra muschilor gatului.
Pentru a scapa de aceste dureri de spate, desi pare ciudat, incearca sa tii telefonul la nivelul fetei. Astfel, nu te vei uita in jos minute in sir.
3. Sindromul cauzat de computer (Computer Visual Syndrome)
Cititul mesajelor sau a postarilor de pe Facebook poate obosi ochii, ceea ce duce la vedere incetosata, ameteli sau ochi uscati.
Medicii recomanda ca utilizatorii sa tina ecranul telefonul la cel putin 40 de cm de nivelul fetei. La fiecare cateva minute ridica privirea din ecran si uita-te la un obiect indepartat.
4. Nomofobia
Nomofobia (no-mobile-phone phobia) este frica de a nu avea acces la retelele de telefonie mobila. Simptomele cauzate de aceasta sunt neliniste si nervozitate daca ai pierdut sau nu poti utiliza telefonul mobil, verificarea obsesiva pentru a te asigura ca ai telefonul cu tine si frica de a nu-l pierde. Studiile arata ca numarul femeilor care prezinta aceste simptome este mult mai ridicat decat cel al barbatilor.
Daca te regasesti in aceasta descriere, medicii recomanda unele tehnici de relaxare precum yoga sau exercitii de respiratie.
5. Sindromul de vibratie fantoma
Acest sindrom se caracterizeaza prin impresia utilizatorului ca ii vibreaza telefonul datorita unui mesaj sau sau a unei notificari. O solutie eficienta pentru a combate acest sindrom? Dezactiveaza optiunea de vibratie a telefonului si in loc sa tii telefonul in buzunarul de la blugi sau in mana, baga-l in geanta.
Sursa/ Foto: Good Housekeeping