Cand vine ora somnului, multi parinti fac greseli care duc la nopti agitate pentru cel mic, dar si pentru ei. Daca le eviti, toata familia va avea parte de odihna binemeritata. Somnul copiilor este un subiect sensibil pentru multi parinti. Copiii se trezesc des in timpul noptii, adorm greu, iar adesea parintii nu reusesc sa gaseasca solutiile pentru ca cel mic sa doarma o noapte intreaga legata. Gasirea solutiilor trebuie sa inceapa cu identificarea cauzelor si adesea chiar parintii sunt cei care afecteaza somnul copilului fara sa-si dea seama.
Acest articol isi propune sa faca o scurta trecere in revista a celor mai frecvente 4 greseli pe care parintii le fac cand vine vorba despre somnul copiilor.
Majoritatea parintilor comit aceasta greaseala. Este vorba despre incalzirea peste masura a casei si a camerei in care doarme bebelusul. Bebelusii sunt sensibili, pot raci mult mai usor decat noi, adultii, insa nici supraincalzirea nu este sanatoasa. Sfatul cel mai important pe care trebuie sa-l tii minte cu privire la temperatura este propriul tau confort. Daca tu te simti bine la o anunita temperatur a, si pentru bebe va fi o temperatura potrivita.
Pediatrii recomanda ca in camera compilului sa fie in jur de 20 de grade pe timpul noptii, 18 grade este temperatura ideala. Cu un astfel de termometru pentru copii poti verifica foarte usor daca respecti aceasta regula. De altfel, asa cum vezi, acest termometru este ca o jucarie pentru copii si poate fi folosit si in baita pentru a verifica temperatura apei.
Nu uita sa aerisesti camera copilului in fiecare zi, indiferent de cat de frig ti se pare afara. Copilul trebuie să aibă în camera si o temperatura placuta si un aer sanatos si proaspat.
Somnul copiilor este foarte important pentr autoreglarea organismului. Asadar, daca nu exista un program bine stabilit, vor avea parte de un somn agitat. Incearca sa respecti in mod constant aceeasi ora de somn, dar si aceleasi obiceiuri – baita, poveste de adormit etc.
Tot aici e cazul sa mentionam o alta greseala a parintilor – faptul ca isi lasa copilul sa adoarma in patul lor sau in living atunci cand nu stiu cum sa-l linisteasca. Bebelusul trebuie sa inteleaga care este locul de somn si sa nu confunde acel loc cu unul de joaca. Asadar e foarte important sa pastrezi o regula clara in ceea ce priveste locul in care doarme bebe.
Cand facem referire la somnul copiilor, trebuie sa ne gandim, de doua ori inainte, si la ora la care acestia trebuie sa se culce.
In mod paradoxal, un copil obosit va adormi mai greu si va avea un somn agitat. Seara, cand ajunge toata lumea acasa de la serviciu, e tentant sa-l tii pe bebe treaz mai mult pentru a va bucura cat mai mult de el, insa trebuie sa ai mare grija si sa nu-l suprasoliciti. Daca este obosit si trece de ora lui obisnuita de somn, noapte este compromisa. Acelasi lucru este valabil si pentru zilele in care mergeti in vizita sau aveti musafiri – bebelusul nu ar trebui tinut treaz mai mult decat de obicei, va deveni morocanos, va plange si va dormi in reprize.
In ceea ce priveste somnul copiilor, aceasta greaseala este strans legata de cea de mai sus. Este vorba despre o suprastimulare a copilului cand se apropie ora de culcare. Multi parinti cred ca daca se joaca mult cu cel mic, el va obosi si, prin urmare, va dormi mai bine. Nimic mai fals! In realitate, aceasta agitatie inainte de somn va fi chiar motivul pentru care nu va vrea sa adoarma.