cupio.ro/

10 reguli de amenajare a bucatariei @ suntgospodina

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Nicio alta incapere din casa nu necesita mai multa atentie decat bucataria, atunci cand vine vorba de organizare, spatii de depozitare si zone utile.

Daca nu aveti de la bun inceput o strategie sanatoasa, s-ar putea sa va faceti viata mai grea de fiecare data cand trebuie sa gatiti, sa faceti curatenie si, desigur, sa luati masa. suntgospodina.net va prezenta mai jos 10 reguli importante pentru o buna organizare a bucatariei:

1. Debaraseaza
Tot ce nu-ti foloseste trebuie eliminat. Vei spune ca iti trebuie orice. Nu e asa: ia la rand toate obiectele pe care le tii in bucatarie si pastreaza-le doar pe acelea care iti sunt utile in bucatarie, nu in alte incaperi.

2. Dulapurile
Daca iti cumperi mobila, incearca s-o faci pe comanda si cere dulapuri pana in tavan. Chiar daca va fi greu de ajuns la rafturile superioare, creezi un spatiu de depozitare foarte bun pentru acele obiecte pe care le folosesti o data sau de doua ori pe an. Daca mobila ta de bucatarie nu are suficiente dulapuri, incearca sa folosesti mobila care teoretic nu are legatura cu bucataria, precum rafturile pentru carti sau panopliile.

3. Carligele si atarnatoarele

idei-bucatarie
Pentru a economisi spatiul, atarnati cat mai multa vesela pe carlige  sub rafturi, de exemplu. Canile si cestile de cafea stau mult mai bine atarnate decat tinute pe polita. La fel, multe din ustensilele de bucatarie sunt prevazute cu gauri special pentru a putea fi atarnate.

4. Benzile magnetice
Pe interiorul usilor dulapurilor sau chiar pe perete puteti lipi benzi magnetice, pe care sa puteti pune cutite sau alte obiecte metalice de mici dimensiuni.

5. Sertarele
Niste sertare bine organizate sunt o comoara intr-o bucatarie. Sertarul pentru condimente sau cel pentru ustensile de bucatarie trebuie puse de la bun inceput intr-o ordine logica, daca vreti sa gasiti plicul cu oregano inainte sa plece musafirii…

6. "Farmacia" esentiala
Borcanasele cu zahar, sare, piper si alte materii prime de uz frecvent ar trebui sa aiba un loc in fata, cat mai aproape de spatiul de gatit, sa fie etichetate si usor de recunoscut.

7. Peretii
Sunt un loc care va poate aduce acel spatiu pe care nu mai stiti de unde sa-l luati. Folositi-i cu incredere, pentru a atarna de ei cat mai multe vase, ustensile, tigai si oale, sticle si borcane, carti de bucate etc.

bucatarie-modulara

8. Gunoiul
Cam toata lumea tine gunoiul ascuns acum, asa ca nu aceasta ar fi principala sugestie. Ideea este ca locul galetii de gunoi sa fie bine ales, in apropiere de aragaz si de blatul de gatit, pentru a face cat mai putina mizerie atunci cand aruncati resturile.

cos-de-gunoi-bucatarie

9. Electrocasnicele incorporate in mobila
Pe cat posibil, folositi-le, vor avea efect atat din punct de vedere estetic, dar si practic. Folositi cat mai mult din zona de sub blatul de gatit.

10. Spatiul pentru „altele”
Oricat de bine ati organiza bucatarie, vor aparea mereu lucruri care nu-si au locul nicaieri: pixuri, plicuri cu facturi, chei etc. Prevedeti acest lucru si faceti un loc special pentru aceste lucruri: un cos sau un sertar dedicat numai lor. Preferabil ar fi sa aveti si un panou de pluta unde sa puteti prinde in piuneze diversele notite, post-it-uri si alte hartii care sa va sara in ochi, precum facturile care trebuie platite.

Unde ia nastere gustul

Vine o zi cand fiecare om incepe sa se gandeasca tot mai intens la viata sa de pana atunci. Si isi pune in balanta actiunile sale. Bune sau rele, toate il definesc ca individ si ii contureaza personalitatea. Intr-un fel sau altul ele i-au marcat evolutia si reprezinta fundamentul pentru relatiile cu cei din jur.

A gresit intr-o parte, dar alte ori a luat decizia corecta. Daca nu ar fi ezitat cand i s-a dat marea sansa unde s-ar afla acum? E posibil ca un simplu gest sa schimbe o viata? Si framantat de atatea intrebari… se duce la bucatarie si isi face un sandwich. In fond, oricine are dreptul la „5 minute pauza”!

Bucataria. Locul in care te incarci cu energie, iti etalezi afinitatea pentru arta si artistic, si locul in care familia se reuneste cel putin o data pe zi. Amenajata pe principii functionaliste sau un obiect trandy care „da bine” in casa, bucataria ocupa un loc bine definit in cadrul unei locuintei.

Prin definitie, legat de functiunea de preparare a hranei, bucataria comunica cu locul de luat masa, amenajat fie intr-o incapere diferita spre care aceasta se deschide generos, eventual si cu un bar, sau sub forma unei mese asezata in cadrul aceluiasi spatiu. In plus, pe principii functionaliste, ar trebui sa aiba legatura cu vestibulul, terasa si camara. Deschisa sau nu, este musai sa fie bine ventilata si sa nu fie incalzita excesiv de razele soarelui. De aceea orientarea nord-est, nord-vest este optima pentru acest spatiu.

Mobilierul de bucatarie este modular, compus din dulapuri superioare de depozitare cu adancimea de 30-35 cm si inaltimi variabile, aparatele de bucatarie ca: masina de gatit, frigiderul si spalatorul, blatul de lucru si o masa de dimensiuni mai mari in cazul in care locuinta nu dispune de o incapere separata destinata servirii hranei. Piesele de mobilier pot fi realizate din PAL melaminat, MDF, lemn masiv, structuri din panouri aglomerate din lemn si fronturi din lemn furniruit sau chiar materiale pretioase ca marmura si portelanul.

Bucataria se constituie intr-un spatiu fluid care permite miscarea libera, favorizand astfel o buna desfasurare a activitatilor culinare. In acest sens mobilierul inzidit reprezinta cea mai buna alegere. Acesta este alcatuit dintr-un blat continuu, sub care sunt pozitionate aparatele si modulele de mobilier.

Designul bucatariei a evoluat de la vechile corpuri albe, rigide, „lipsite de continut”, la designul mileniului 3 cu o geometrie spectaculoasa, cu forme ferme, regulate. Impactul vizual este dat de diferentele de material. Asocieri intre sticla, metal si lemn cu diverse texturi, culori si dimensiuni transforma intr-o opera de arta ceea ce pe vremuri era doar un spatiu functional.

Deoarece vorbim de o zona „uda”, cea mai buna solutie o reprezinta placarea cu placi ceramice. Cu un aspect diferit, unele mate, altele lucioase, care reflecta lumina, divers colorate, dispuse intr-un joc ordonat sau, la prima vedere, aleator, placile ceramice pot sustine singure designul bucatariei. La fel de spectaculoase sunt placile care imita diverse texturi ca: fibre naturale, pielea sau chiar metalul; si pentru un look impecabil se pot folosi materiale ca marmura sau granitul.

Gatitul este o arta si de aceea orice „artista” are nevoie de un atelier care sa o inspire si sa ii dezvolte spiritul creativ 🙂

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » 10 reguli de amenajare a bucatariei @ suntgospodina

melimeloparis.ro