cupio.ro/

10 Mituri despre Coronavirus

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Deoarece coronavirusul continua sa ocupe primul loc la stirile din ziua de astazi, o serie de neadevaruri au inconjurat acest subiect. In acest articol va prezentam mai multe mituri si conspiratii referitoare la acest subiect.

Coronavirusul, cunoscut acum ca SARS-CoV-2, s-a extins din Wuhan, China, pe toate continentele de pe Pământ, cu excepția Antarcticii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a schimbat oficial clasificarea situatiei din urgenta internationala de sanatate publica in pandemie in data de 11 Martie.

Până în prezent, noul coronavirus - denumit în prezent „sindromul respirator acut sever coronavirus 2” sau SARS-CoV-2 pe scurt - a fost responsabil pentru peste 245.000 de infecții la nivel global, provocând peste 10.000 de decese. În S.U.A., virusul a afectat 14.250 de persoane și a provocat până în prezent 205 de decese. Ca întotdeauna, când cuvântul „pandemie” începe să apară în titluri, oamenii devin temători, iar cu frica apar si dezinformările și zvonurile.

Aici, vom diseca unele dintre cele mai comune mituri care circulă în prezent pe social media și nu numai.

1. Pulverizarea clorului sau alcoolului pe piele ucide virușii din organism

Aplicarea alcoolului sau clorului pe corp poate provoca vătămări, mai ales dacă intră în ochi sau in gură. Deși oamenii pot folosi aceste substanțe chimice pentru a dezinfecta suprafețele, nu ar trebui să le folosească pe piele.

Acese produse nu pot omori virusul din corp.

2. Doar adultii in varsta si tinerii sunt expusi la risc

SARS-CoV-2 poate afecta oamenii de orice varsta. Totusi adultii in varsta si cei care au boli in istoricul lor medical, cum ar fi diabet sau astm, sunt mai expusi si pot fi afectati sever de boala.

  1. Copiii nu pot fi afectati de COVID-19

Toate grupele de varsta pot fi afectate. Majoritatea cazurilor, pana acum, au fost adulti , dar copiii nu sunt imunizati. De fapt, evidentele preliminare arata ca copii sunt la fel de pasibili de a luat virusul doar ca simptomele lor nu sunt la fel de severe.

  1. COVID-19 este ca o gripa

SARS-CoV-2 cauzeaza boala care intr-adevar prezinta simptomele gripei, precum dureri de cap, febra si tuse. In mod similar, COVID-19 si gripa pot fi moderate, severe sau in cazuri rare, fatale.Ambele pot duce la pneumonie.

Totusi, profilul complet al COVID -19 este mai serios. Estimarile variaza, dar rata de mortalitate pare a fi intre 1% si 3%.

Desi oamenii de stiinta lucreaza pentru a stabili rata exacta de mortalitate, este posibil sa fie cu mult mai mare decat o gripa sezoniera.

  1. Oricine are COVID-19 moare

Aceasta afirmatie nu este adevarata. Precum am mentionat mai sus, COVID-19 este fatata pentru un numar mic de oameni.

Intr-un reportaj recent, Centru Chinez de preventie si control al bolilor a ajuns la concluzia ca 80,9% dintre cazuri sunt moderate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza in raport ca 80% dintre oameni vor experimenta o forma relativ moderata a bolii care nu va necesita tratament specializat intr-un spital.

Simptomele medii include febra, tuse, dureri de gat, oboseala si respiratie ingreunata.

  1. Pisicile si cainii au raspandit virusul

In mod curent, sunt putine dovezi care arata ca SARS-CoV-2 poate afecta caini si pisici. Cu toate acestea, în Hong Kong, un Pomeranian al cărui proprietar a avut COVID-19 s-a infectat. Câinele nu a prezentat niciun simptom.

Oamenii de stiinta dezbat acest importanta acestui subiect . De exemplu, profesorul Jonathan Ball, profesor Universitatea de Virologie Moleculare din Marea Britanie, spune:

“Trebuie sa facem diferenta intre infectia reala si doar detectarea prezentei virusului. Inca cred ca este discutabil cat este de relevanta aparitia la om, pentru ca izbucnirea globala a pornit prin transmiterea de la om la om.

El continua: “Trebuie sa aflam mai multe, dar nu trebuie sa ne panicam – ma indoiesc ca se poate transmite la alt caine sau fiinta umana din cauza nivelului scazut al virusului. Adevăratul motor al focarului sunt oamenii. ”

  1. Mastile pentru fata ne protejeaza impotriva coronavirusului

Lucrătorii medicali folosesc măști profesionale pentru față, care se potrivesc strâns în jurul feței, pentru a-i proteja împotriva infecțiilor.Totusi mastile de fata de unica folosinta nu protejeaza la fel de bine.

Deoarece aceste masti nu se potrivesc perfect pe fata, picaturile pot inca sa intre in gura si in nas.Cu toate acestea, particule mici pot intra direct prin material.

Totusi, daca cineva are o boala respiratorie, purtarea mastii ii poate proteja pe ceilalti de a fi infectati.

“Sunt putin dovezi ca purtarea acestor masti il protejeaza pe cel care le poarta de infectie”, spune  Dr. Ben Killingley,  de la Universitatea de Medicina Acuta si Boli Infectioase din Londra, Marea Britanie.

“Cu atat mai mult, purtarea acestor masi poate sa-ti dea senzatia falsa de asigurare si poate duce de fapt la ignorarea practicilor de ignorare a regulilor de igiena etc.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca oamenii care tin la o persoana suspecta de COVID-19 ar trebui sa poarte masca. In aceste cazuri, purtarea unei masti este eficienta doar daca individul respectiv se spala pe maini in mod regulat cu solutii pe baza de alcool sau sapun si apa.

  1. Uscătoarele de mâini ucid coronavirusul.

Uscătoarele de mâini nu omoara coronavirusul. Cea mai buna metoda de protejare a ta si a altora de virus este sa te speli pe maini cu sapun si apa si solutie pe baza de alcool.

  1. SARS-CoV-2 este doar o formă mutată a răcelii comune

Coronavirusul este o familie larga de virusi care au proteine tepoase pe suprafata lor. Unii dintre acesti virusi folosesc oamenii ca si gazda principala si poate provoca raceala comuna. Alte tipuri de coronavirus, cum ar fi SARS-CoV- 2 infecteaza in special animalele.

Atat sindromul respirator din Orientul Mijlociu cat si sindromul acut respirator SARS a inceput la animale si apoi a trecut la oameni.

  1. Trebuie sa stai cu cineva timp de 10 minute pentru a lua virusul

Cu cat cineva sta mai mult cu o persoana infectata , cu atat este mai predispusa sa ia virusul in mai putin de 10 minute.

Sursa: Medical News Today

melimeloparis.ro