cupio.ro/

Semne de avertizare a autismului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Cu o crestere atat de rapida a cazurilor de autism si cu sute de studii de analiza a posibilelor cauze, exista unele intrebari pe care fiecare parinte si le-a pus cel putin o data: Ar putea copilul meu sa sufere de autism? Care sunt semnele la care ar trebui sa fiu atenta?

Multi parinti vor sa stie care sunt motivele care duc la autism, insa pana se descopera cu exactitate aceste lucruri, parintii raman cu intrebarea: "Este copilul meu predispus la autism?". Expertii sunt de acord cu faptul ca cu cat autismul este descoperit mai rapid, cu atat sansele de a gasi un tratament eficient pentru fiecare copil in parte.

La ce varsta apar primele semne ale autismului?

1366750352_1320_a1Sursa foto: Examiner

La majoritatea copiilor, primele semne de autism incep sa apara in perioadele critice ale dezvoltarii, in  mod normal intre 12 si 18 luni. Pentru parintii care nu stiu foarte multe despre aceasta boala, poate trece cu vederea acele momente cand copilul nu se dezvolta la fel la ceilallti copii de varsta lui. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi copii nu sunt diagnosticati oficial cu autism inainte de a implini varsta de 4 ani, desi cadrele medicale pot identifica unele semne.

Care sunt primele semne?

1. Comunicare si interactiune sociala

autistic-kidSursa Foto: Circle of Docs

- copilul nu gangureste, nu arata spre lucruri si nu zambeste pana la varsta de 1 an.
- nu pronunta nici un cuvant pana la 16 luni.
- nu combina doua cuvinte intr-o fraza semnificativa pana la varsta de 2 ani.
- nu raspunde la numele lui.
- nu priveste alte persoane in ochi.

2. Miscare fizica si activitati

ImmobilierSursa Foto: Stuart Duncan

- miscari stereotipe;
- activitati repetitive nefunctionale (aplaudatul, miscarea inainte si inapoi, saritul si invartitul, aranjarea si mutarea obiectelor, precum deschiderea si inchiderea usilor, sepetarea unor sunete, cuvinte sau fraze etc.);
- copilul nu stie sa se joace cu jucariile;
- copilul tinde sa aranjeze obiectele si jucariile intr-un anumit fel si se enerveaza daca acestea sunt miscate;
- copilul este atasat de un anumit obiect sau jucarie.

3. Mediul inconjurator si rutinele zilnice

Little-Girl-DefiantSursa Foto: CNNH

- copilul se enerveaza daca rutina sa zilnica este intrerupta (de musafiri, de o calatorie etc.)
- copilul raspunde negativ chiar si la cele mai mici schimbari in ceea ce priveste mediul fizic: temperatura din camera scazuta/crescuta, un nou obiect colorat intr-o camera (de ex. o noua perna galbena), rearanjarea mobilierului intr-o camera etc. - indiferent cat de "pozitive" sunt aceste schimbari, copilul nu se va simti confortabil in acea camera pentru o perioada destul de lunga de timp, deoarece simturile lui sunt mult prea delicate.

Sursa Articol: She Knows

melimeloparis.ro