Ziua internationala a femeii: importanta si semnificatii

Ziua internationala a femeii: importanta si semnificatii

Data de 8 martie are o semnificatie aparte pentru lumea de pe intreaga lumea. Pe langa minunatul inceput de primavara, acum avem ocazia de a celebra, asa cum se cuvine, ziua internationala a femeii.

Se stie deja ca marele eveniment dedicat, in special, tuturor mamelor, iubitelor, prietenelor si colegilor noastre coicide, ca moment al anului, cu un nou inceput. Asa cum primavara, natura renaste, vegetatia este proaspata si luxurianta, in aceasta zi, pentru femeile din intreaga lume este un nou inceput.

Istoria zilei internationale a femeii

ziua internationala a femeii
Sursa: Trilulilu

Semnificatiile zilei internationale a femeii sunt in stransa concordanta cu lupta femeilor pemtru dobandirea unor drepturi. Ulterior, ziua de 8 martie este vazuta ca sarbatoare a tuturor mamelor atat din statele occidentale, cat si din cele din Europa Centrala si de Est.

Lupta femeilor pentru drepturi egale a inceput inca din primele decenii ale secolului trecut. In acea perioada, reprezentantele sexului frumos militau pentru dreptul la vot, la munca si la un tratament mai bun in societate.

In anul 1910, cu prilejul unei reuniuni a Internationalei Socialiste la Copenhaga, o zi de sarbatoare dedicata doamenelor a fost stabilita. Dupa Primul Razboi Mondial, s-a stabilit ca data de 8 martie sa fie considerata in calendar drept ziua internationala a femeii.

Insa, lupta femeilor pentru emancipare si egalitate a continuat in perioada interbelica si postbelica.

In anul 1975, Adunarea Generala a ONU a proclamat Anul International al Femeilor si a declarat perioada 1976-1985 ca fiind Deceniul ONU pentru conditia femeii.

Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala abia in 1977, devenind o tradiție in majoritatea tarilor din Europa si în SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan internatonal Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divort, la asistenta medicala.

Cum se sarbatoreste ziua internationala a femeii?

Sursa: www.suntmamica.ro

In Anglia, unde pe 8 Martie au loc marsuri si intruniri in memoria acestor Femei. In Romania, in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii si motivația de a trai. Pana in decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.

Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuită cu ziua femeii. Orice femeie asteapta cu nerăbdare ziua ce ii este special dedicata.

Ziua de 8 martie este cel mai bun prilej pentru oricare doamna sa fie rasfatata de iubit, sot, copii, apropiati sau colegi. Indiferent de varsta, femeile din intreaga lume primesc flori, bomboane, bijuterii sau alte mici cadouri in semn de multumire.

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook