cupio.ro/

Sfantul Apostol Andrei: sarbatoarea romanilor de dinainte de centenar

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Bethsaida Galileii, pe tarmul lacului Gheizaret, din N Israelului, in anul 6 iHr, fiind, totodata, fratele Sfantului Petru. Ca meserie principala, Sfantul Apostol Andrei a fost pescar pe Marea Galileii, iar marinarii si pescarii il considerau protectorul lor.

Ziua de 30 noiembrie, in care este celebrat Sfantul Apostol Andrei, este de o importanta deosebita pentru poporul roman, intrucat acesta este considerat ocrotitorul tarii noastre.

De asemenea, se numara printre cele mai importante figuri religioase ale Romaniei, in particular, si ale intregii crestinatati, in general/

Etimologia numelui sai provine tocmai din greaca veche, semnificand barbatesc, curajos.

Despre Sfantul Apostol Andrei, se spune ca ar fi fost primul discipol al lui Iisus si "cel dintai chemat", fiind trimis, cu aceasta ocazie, pe teritoriul Dobrogei de astazi (Scythia Minor

), sa raspandeasca credinta crestina in randul populatiei de la nor de Dunare.

Cunoscut ca propovaduitor insemnat al Evangheliei si a crestinismului, Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat. Martiriul sau a avut loc, de altfel, in orasul Patras, din Peloponez, Grecia, la 20 noiembrie 60, dHr., fiind rastignit pe o cruce in forma de X.

Potrivit traditiei, moartea Sfantului Apostol Andrei a fost urmata de o furtuna puternica, aparuta ca din senin. Se spune chiar ca toti cei care au asistat la rastignire au fost orbiti.

Sfantul Apostol Andrei: ocrotitorul Romaniei

Nu intamplator, Sfantul Apostol Andrei este celebrat cu o zi de data de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei. Sarbatoarea are o semnificatie cu atat mai aparte cu cat Apostolul Andrei este considerat "patronul spiritual al Romaniei". El este considerat cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre, predicand in zona Dobrogei, acum 2000 de ani.

Sfantul Apostol Andrei

Sursa: crestinortodox,ro

Astazi, in apropierea localitatii Ion Corvin din Constanta regasim Manastirea "Pesterea Sfantului Andrei", loc in care se presupune ca a trait si predicat cel supranumit "Apostolul Romanilor".

Din anul 1997, ziua de 30 noiembrie a fost declarata zi de sarbatoare bisericeasca nationala.

Anul acesta, in preajma sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, mai exact pe data de 25 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana a planuit sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului, ca marturie si recunostinta a poporului roman pentru eternitate, in anul centenarului.

Le dorim La multi ani celor care sarbatoresc onomastica Sfantului Apostol Andrei si o zi pe cinste de 1 decembrie, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

 

melimeloparis.ro