cupio.ro/

Salcamul- copacul care te fascineaza cu parumul florilor sale

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Fascinatia lunii lui Floral ne ofera minunatul prilej de a ne bucura de minunatul parfum al florilor si al arborilor de mai. In ton cu atmosfera plina de caldura si patronata de razele soarelui, apogeul naturii aduce in prim plan cele mai imbietoare parfumuri. Bujorii, panselutele, lacramioarele sunt, pentru cei mai multi dintre noi inconfundabile. Petalele fragile, dar rezistente, in acelasi timp, intemperiilor acestei luni instabile de primavara, cat si mireasma unica a florilor unor arbori intregesc perfect atmosfera exterioara a marilor aglomerari urbane. Salcamul, liliacul, frasinul sau castanul se incadreaza, cu prisosinta, la categoria "vedetele" lumii.

Farmecul degajat de minorul unic al florilor constituie o reala placere de a petrece cateva ore minunate in compania celor mai iubiti arbori si flori ai primaverii.

Nu doar locuitorii oraselor se pot bucura acest festin. Locuitorii din mediu rural completeaza in permamenta gradina cu aceste miresme.

Salcamul - provocarea ultimei luni de primavara

salcamul

Sursa: Wikimedia Commons

Denumit stiintific Robinia Pseudocacia, salcamul este un arbust din familia Leguminosae. care poate ajunge si pana la 30 m inaltime.

Comparativ cu alti arbori, ramurile sale sunt prevazute cu spini. De asemenea, frunzele sunt imparipenat compuse, avand foliile ovale. Baza frunzelor este prevazuta cu 2 stipele transformate in ghimpi.

Florile sunt de obicei alte, unite in inflorescente sub forma de ciorchin si se remarca prin mirosul lor inconfundabil.

Potrivit traditiei din Romania, salcamul este o planta iubitoare de soare, lumina, insa care nu adora temperaturile extreme ale verii. Vremea schimbatoare din ultima luna de primavara. Rolul arborelui este, in principal ornamental. De aceea, salcamamul imbie atmosfera de mai, fiind prezent atat pe marginile drumurilor, cat si in parcuri sau in curti. Mai mult, arborele isi dovedeste pe deplin utilitatea la fixarea dunelor de nisip, dar si ca planta melifera pentru apicultori.

Lemnul sau este adesea folosit pentru prepararea diferitelor unelte sau obiecte casnice. In schimb,  florile ofera in colorit galben specific la vopsirea bumbacului si a matasii.

Florile de salcam contin o serie de uleiuri volatile esentiale, robinina, flavine, acacina, vitamine, minerale si carotenoizi. Pe de alta parte, scoarta este bogata in fitotoxine, toxalbumine, taunuri de natura pirocatechinica, mucilagii, rezine si minerale.

Datorita numerosilor compusi continuti in structura sa, salcamul are multiple actiuni, fiind folosit ca afrodisiac, expectorant, relaxant, antispasmodic, dar si in aromaterapie.

Salcamul - intrebuintari medicale

salcamul

Sursa: www.hofyland.cz

Proprietatile curative scot in  evidenta o serie de intrebuintari medicale pe care salcamul le are.

Florile sunt indicate, mai ales sub forma de infuzie, in combaterea tusei productive, a afectiunilor rematismale, a nevralgiilor sau a durerilor de stomac. Florile sunt recomandate in combaterea hiperaciditatii, a esofagitei de reflux, a afectiunilor renale sau a starilor gripale.

Bronsitele, racelile sezoniere, dar si colicile abdominale sau ulcerul gastroduodenal pot fi invinse cu ajutorul florilor de la salcam.

Scoarta este recomandata de medici in cazurile de sindrom dispeptic biliar, in timp ce frunzele se folosesc in bronsite, laringite si constipatie.

Ca uz extern, se folosesc compresele, baile locale sau gargara cu infuzie de flori. Salcamul, cu florile sale, are o buna actiune terapeutica in caz de arsuri, plagi, ulceratii, sau dureri dentare.

 

 

 

melimeloparis.ro