cupio.ro/

Roinita, tehnologii de cultivare si recoltare

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Roinita, o veche planta medicinala

Roinita este una dintre cele mai vechi plante medicinale care se cultiva pe suprafete reduse inca din Antichitate. In prezent, aceasta se cultiva prin gradini si în cultura mare pentru prepararea ceaiurilor, iar in unele locuri ca planta melifera. In afara calitatilor medicinale, ea este si poate deveni o sursa importanta de ulei volatil mult intrebuintat in industriile parfumurilor, alimentara si farmaceutica.

De la ea se folosesc, cu predilectie frunzele, care conţin circa 11% substante minerale. A fost semnalata, de asemenea, prezenta uleiului volatil (in cantitati infime de 0,10-0,15%), care este compus din aldehide terpenice, ca citralul, sub formele stereoizomerice cis si trans (cunoscut precum citral a si b), din geraniol si nerol. Acesta din urma mai conţine citronelal, care ii confera o  aroma placuta, alcooli terpenici ca linalool sau citronelol.

Pe langa uleiul volatil, in frunze mai sunt prezenti acizii cafeic, clorogenic, protocatechic, rosmarinic (labiatenic) (Hermann), precum si enzime, o substantă amară cristalizată, dar neindentificata, taninuri cu acţiune antivirală si circa 12% mucilagii si flavonoide,De la ea se folosesc, cu predilectie frunzele, care conţin circa 11% substante minerale. A fost semnalata, de asemenea, prezenta uleiului volatil (in cantitati infime de 0,10-0,15%), care este compus din aldehide terpenice, ca citralul, sub formele stereoizomerice cis si trans (cunoscut precum citral a si b), din geraniol si nerol. Acesta din urma mai conţine citronelal, care ii confera o  aroma placuta, alcooli terpenici ca linalool sau citronelol.

Originea plantei

 Roinita creste in flora spontana a multor tari din sudul Europei, vestul Asiei si nordul Africii.

La început, aceasta a fost unica sursa de materie prima.

In prezent, insa, multe tari din zonele mentionate au introdus specia in cultura. Si in Romania, ea poate fi intalnita in zonele sudice si vestice, unde creste dispersat pe locuri calcaroase, pajisti si luminisurile padurilor de stejar, fiind cultivata pe suprafete de 20-50 de hectare anual.

Modul de inmultire

roinita

Sursa: I-medic

Planta se poate inmulti prin samanta, semanata direct in camp sau in gradina, prin rasad, prin despartirea tufelor batrane sau prin inradacinarea butasilor verzi. Semanatul direct in camp sau gradina este metoda cea mai ieftina si avatajoasa, dar se poate aplica numai pe terenuri foarte curate si in zone cu primaveri umede. Reusita culturilor semanate direct este conditionată de modul de pregatire, de uniformitatea patului germinativ si de prezenta umiditatii in stratul superficial al solului.

Inmultirea prin rasad este o metoda costisitoare, dar mult mai sigura. Producerea sa se face în straturi reci, pregatite asemanator celor din legumicultura.

Inmultirea prin desfacerea tufelor imbatranite se realizeaza prin desfiintarea plantatiilor vechi, constituind o metoda mai putin costisitoare, cu ajutorul careia se pot obtine rezultate foarte bune. Tufele batrane se scot cu ajutorul casmalelor sau cu plugul fara cormana. Ele se despart prin segmentare, se replanteaza in gropi create manual sau in rigole deschise cu ajutorul raritelor montate pe cultivator.

Perioada de semanat

In ceea ce priveste roinita, semanatul direct in camp se poate executa cel mai bine toamna devreme (septembrie), pentru ca plantele rasarite sa formeze rozeta, sau aproape de venire iernii (noiembrie), daca ne propunem ca semintele sa rasara primavara.

 Semanatul de primavara este riscant si este posibil numai in zonele cu umiditate suficiente. Perioda de semanat pentru producerea rasadului este primăvara devreme. Transplantarea acestuia sau a portiunilor obtinute prin despartirea tufelor se executa in mijlocul toamnei (octombrie) sau primavara, imediat ce se poate intra in camp (sfarsitul lunii martie, ori inceputul lunii aprilie).

Prelucrarea materiei prime

Sursa: adevarul.ro

Roinita, prin frunzele sau intreaga masa vegetativă se poat usca atat pe cale naturala, utilizandu-se in acest scop, toate spatiile libere, care se vor pregati pentru respectiva operatiune, cat si pe cale artificiala, in uscatoare cu aer cald, la temperatura de maximum 35 de grade Celsius. Se va acorda o atentie deosebita manipularii si uscarii materiei prime, in caz contrar aceasta se va constata o depreciere rapida a acesteia.

melimeloparis.ro