cupio.ro/

Mucenicii muntenesti dupa retete speciale

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Mucenicii muntenesti sunt aceia mici, in forma de 8, fierti in zeama aromata si plina de nuca si scortisoara.

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie. In acesta zi, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici. Acestia, soldati crestini ce faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, au fost condamnati la moarte prin înghețare in lacul Sevastiei dupa ce au refuzat sa se închine idolilor.

In ziua de 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului. Forma de 8 pe care o capata mucenicii  muntenesti si moldovenesti reprezintă o stilizare a formei umane. Avand in vedere faptul ca reteta este una cu tenta religioasa, este recomandata ducerea la biserica a colaceilor pentru sfintire, inainte de consumarea lor.

In Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca.

Cum se prepara mucenicii muntenesti?

mucenicii muntenesti preparare

Sursa: ro.wikipedia.org

In vederea prepararii colaceilor, se aluatul se poate face in casa sau acestia se pot cumpara direct de la magazine. Timpul de preparare si gatire nu depaseste 1h-1h si 30 de minute, in functie de complexitatea retetei.

Daca vrem ca mucenicii muntenesti sa fie pregatiti direct in gospodarie, avem nevoie de 500 de grame de faina, 200 ml de apa si 1/2 de lingurita de sare. La fiert se folosesc 2-3 l de apa si zahar dupa gust.

La servit, avem nevoie de esenta de vanilie sau baton de vanilie, un plic de zahar vanilinat, un parf de scortisoara si coaja rasa de la o lamaie sau de la o portocala.

Pentru inceput, faina, apa si sarea se amesteca si se framanta pentru a obtine o compozitie omogena, potrivit de tare. Aluatul respectiv se intinde cu sucitorul, astfel incat sa se obtina o foaie nu mai mare de 1/2 cm.

Cu ajutorul unui aparat special in forma de 8, mucenicii se taie si se pun pe hartie sau intr-o tava rasfirati. Se lasa la uscat pret de o ora, timp in care se pune la fiert o oala cu 2-3 l de apa, sare si zahar.

In momentul in care se observa ca apa a inceput sa clocoteasca, se reduce focul la economic, iar mucenicii vor fi pusi cu mare grija.

Nu uitati sa adaugati zaharul vanilinat, esenta de vanilie si de rom, ori batonele de vanilie.

Se lasa la fiert aproximativ 20-25 de minute.

Mucenicii muntenesti se servesc calzi sau reci, dupa preferinte, cu nuca si scortisoara puse deasupra, pentru gust.

Colaceii nu trebuie sa fiarba prea mult, ci sa ramana aldente.

Ce facem daca avem mucenicii cumparati?

mucenicii muntenesti-retete ingenioase

Sursa: www.libertatea.ro

Din moment ce gospodinele opteaza pentru a cumpara mucenicii muntenesti, ii pot fierbe direct in apa cu sare si zahar. La 400 de grame, este nevoie de 200 de grame de nuca, 200 de grame de zahar, 2 batoane de scortisoara, 1 sticluta de esenta de rom, un baton de vanilie si coaja rasa de lamaie sau portocala. Se da apa in clocot, cu putina sare si zahar, se fierb un pic mucenicii. Intre timp, se adauga aromele, zaharul, coaja rasa, scortisoara si nuca.

Scortisoara se poate pune si de la inceput, pentru a parfuma mai bine mucenicii. Compozitia se fierbe maxim 25-30 de minute. Zeama nu trebuie sa fie prea densa.

Se toarna intr-un castron potrivit de mare, ca sa incapa si zeama. Mucenicii muntenesti se servesc reci sau calzi

melimeloparis.ro