cupio.ro/

Motoarele industriei romanesti-evolutia din ultima lunii

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Un articol recent aparut in prestigiosul cotidian romanesc, Ziarul Financiar, arata de motoarele industriei romanesti, acele sectoare de business importante pentru o economie sustenabila au inregistrat un trend descendent in ultima luna.

Potrivit aceleasi surse, in aprilie, cresterea in industrie si-a pierdut o buna parte din elanul puternic pe care l-a avut in luna precedenta. Studiile efectuate de catre IRSOP si SNSPA arata ca martie a fost pentru multi comercianti, o luna atipica. Industria a facut un salt destul de puternic. In acest sens, specialistii considera ca accelerarea puternica, in medie cu 10%, a fost estompata de evolutia descendenta din ultima luna.

In luna aprilie, motoarele industriei romanesti au inregistrat o scadere  a volumului productiei la 57 de puncte, fata de 64 in luna precedenta. Practic, volumul productiei a ajuns la nivelul mediu al ultimelor 30 de luni.

O crestere de peste 50 de puncte inseamna ca avem de-a face cu o expansiune. In schimb, daca volumul productie scade sub 50%, putem vorbi de contractie.

Potrivit Ziarului Financiar, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o crestere a industriei in medie cu 6%. In plus, expertii subliniaza ca pe aceasta crestere ar urma sa se bazeze si evolutia PIB-ului de plus 5.2%.

Statistici, prognoze si estimari privind evolutia inregistrata de motoarele industriei romanesti

motoarele insdustriei romanesti

Sursa: Wikimedia Commons

In ciuda evolutiei prognozate, o serie de economisti sunt de parere ca vorbim de o prognoza un pic cam optimista. Statisticile furnizate de Comisia Nationala de Prognoza arata ca estimarea de 4% a cresterii pe anul precedent nu s-a adeverit. Astfel, cresterea sectorului industrial a fost de numai 1,8%. Mai mult, barometrul arata ca ca managerii de companii nu vad o crestere spectaculoasa a productiei. Sectorul productiei, care realizeaza 23% din PIB a produs, insa, o scadere a exporturilor. Exporturile au cunoscut si ele un avant puternic in prima parte a anului. 16% este cresterea inregistrata in luna martie.

Totusi, jurnalistii de la Ziarul Financiar, cat si economistii, estimeaza o crestere a deficitului comercial. Cresterea ar insemna ca industria, responsabila de mare parte a exporturilor, nu poate satisface cererea interna. Astfel, studiile arata o majorare a importurilor cu 15% in martie si o crestere a productiei cu 10,3% fata de aceeasi luna a anului precedent. Fata de luna februarie, productia a inregistrat un salt de 15,3%.

 

 

melimeloparis.ro