cupio.ro/

Masa traditionala de Sfintele Pasti

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Importanta sarbatorii de Paste la romani

Romanii sunt un popor care nu pierde niciodata ocazia sa petreaca marile sarbatori de peste an cu o masa imbelsugata, mai ales ca tara noastra este recunoscuta pe plan mondial pentru bucatele sale alese si pentru gastronomia sa bogata si diversa, cu preparate specifice fiecarui colt de tara. In aceeasi nota se inscrie si masa traditionala de Sfintele Pasti, care este cea mai mare sarbatoare a omenirii si cu prilejul careia oamenii nu pierd sansa de a petrece timp liber alaturi de cei dragi.

O masa imbelsugata la ocazii speciale

Datorita specificului geografic, dar si socio-cultural al tarii noastre, de pe masa nu lipsesc alimente si preparate bine cunoscute, care fac din Romania o tara aparte, unica in lune si ale carei obicieuri sunt extrem de atractive pentru toti strainii. Indiferent ca vrei sa mergi in Bucovina, in Ardeal sau in capitala Bucuresti, pe litoral sau la un hotel de pe Valea Prahovei, vei fi intampinat la masa de Paste cu feluri de mancare alese, din care nu lipsesc traditionalul miel, preparat sub forma de ciorba sau friptura, mai ales ca acum este sezonul in care apar verdeturi precum ceapa sau usturoiul verde, care dau un gust delicios acestora, precum si drobul, ouale vopsite, o adevarata arta pentru noi toti, cozonacul, pasca, dar si branza proaspata si cascavalul, ce intregesc ordeful, deci masa traditionala este plina cu de toate.

Cum se prepara mielul si ouale pentru masa traditionala  de Paste?

Zona Ardealului este cunoscuta pentru efectivele mari de ovine, asa ca ciobanii au acum ocazia de a vinde mieii, fie direct, fie prin intermediul targurilor si pietelor. Din carnea de miel, femeile prepara, pentru masa de Sfintele Pasti, drobul, ciorba si friptura la cuptor pentru masa traditionala cat mai atractiva.

Drobul- nelipsit si gustos

Drobul este un preparat unic, facut din organele de miel, puse in asa-numitul prapur, adica stomacul acestuia. Organele se fierb, se toaca, apoi se condimenteaza cu sare, piper, marar, patrunjel, cate o legatura, o felie de paine care se da prin masina de tocat impreuna cu organele, 2 oua, si ulei. Compozitia care se amesteca se pune totul intr-un prapur pus intr-o forma de cozonac unsa cu ulei si se bate un ou deasupra. Se introduce tava la cuptorul incins la 170-180°C  si se lasa pana cand prapurul se rumeneste la suprafata.

Ouale rosii - cu semnificatie aparte

Ouale de Paste se vopsesc, de obicei, in joia mare si sunt de culoare rosie, simbolizand sangele varsat de Mantuitorul pe cruce. Se fierb ouale 3-5 minute, timp in care se da in clocot vopseaua, se iau ouale si se tin in vopse pana se coloreaza, dupa care e pun pe o tava si se ung cu  hartie imbibata in ulei sau otet pentru a li se da un luciu.

Pentru cine vrea o friptura!

Pentru friptura, avem nevoie de pulpe de miel, care se feliaza, se pun in tava, cu o legatura de usturoi si frunzele de la o legatura de ceapa verde, cu apa si un pic de ulei si sare, se tin la cuptorul incins la 210 grade pana se rumenesc. Se servesc ca atare, cu salata verde cu ridichi, ceapa, sau cu piure de cartofi.

Retete de cozonac

cozonac de Paste

sursa: wikimedia.org

Retetele de cozonac sunt multiple, acestea variaza de la o gospodina la alta, dar si in functie de zona. Compozitia se poate face cu nuca, cacao si stafide, cu rahat si nuca, depinde de gustul fiecaruia. Ca sa dau un exemplu de reteta pe care o am de la mama mea, pentru prepararea cozonacului imi trebuie 50 gr de drojdie, 1 kg de faina, pentru 2 cozonaci, 300 gr de zahar, 250 de gr de lapte, 100 de ulei, 250 de gr de nuci, 3 oua, si coaja rasa de la o portocala. Se face aluatul din drojdie cu putina apa calduta, un praf de zahar, faina, se bat ouale si coaja de la portocale, apoi laptele cald cu zaharul.

Preparare si coacere

Se lasa la dospit 30 de minute, apoi se imparte aluatul in  4 bucati, se iau cate doua si se impletesc, se pune compozita de nuca data prin masina cu cacao si zahar, dupa gust se lasa la crescut pe aragaz in forme, se incinge cuptorul la 180, se unge fiecare cozonac cu ou batut si se lasa la cuptor 45 de minute.

Atractie si bucurie de Pasti

Ca sa tragem concluzia la cele mai sus prezentate, masa traditionala de Paste la romani este atractiva, variata si plina de arta culina, reprezentand o adevarata bucurie.

melimeloparis.ro