Lucruri bine de stiut atunci cand ai nevoie de schimburi valutare

Lucruri bine de stiut atunci cand ai nevoie de schimburi valutare

Cei mai multi romani au nevoie, mai des sau mai rar, de servicii de schimb valutar, din diverse motive. Unii primesc bani in valuta (sau vin cu ei de la munca din strainatate) si doresc sa schimbe banii in lei, pentru a-i cheltui local. Atii au nevoie, din contra, de valuta – euro cel mai des – pentru a face achizitii de valori mari (de exemplu masini sau proprietati imobiliare) sau pentru a plati unele servicii turistice externe. Motivele pot fi variate, cert este ca unii au nevoie, in anumite momente, de o anumita valuta, diferita de cea pe care o poseda. Poate fi vorba pus si simplu de decizii de economisire – vrei sa pastrezi bani in euro, lei sau dolari amerciani.

Cand vrei sa efectuezi un schimb valutar, daca nu esti la curent cu datele cu privire la cursul de schimb BNR euro – leu (si dolar – leu), informeaza-te online pe website-uri ca bnr-cursvalutar.ro. Aici ai informatii la zi, dar si istoric curs valutar, toate datele intr-un singur loc. Mai mult decat atat, poti chiar sa foloesti convertorul valutar, pentru a-ti face o idee despre schimb.

Atentie insa, la casa de schimb valutar nu se cumpara / vand euro / lei / dolari la cursul BNR, ci la cursuri de vanzare si respectiv de cumparare pe care le stabileste fiecare casa de schimb in parte. Este o piata concurentiala, fiecare firma are strategia sa, deci vei vedea cursuri oarecum diferite. Cu cat suma este mai mare, cu atat conteaza mai mult cursul la care schimbi!

Pe curs-valutarbnr.ro si pe site-urile bancilor comerciale gasesti cursurile de vanzare si cumparare pentru euro – leu, euro – dolar si pentru alte schimburi valutare, actualizate de mai multe ori pe zi. Casele de schimb valutar ale bancilor ofera de obicei un curs mai putin favorabil clientilor decat casele de schimb valutar. Acestea din urma se bazeaza insa pe schimburi de valoare mai mica. Atunci cand valoarea este mare, cu banca se lucreaza mai bine – managementul cashului este mai sigur, ba chiar se pot face tranzactiile direct intre conturi bancare (tranzactii intrabancare fara comision si la cursuri de schimb valutar preferentiale pentru clienti).

Asadar, nu mereu este cazul sa mergi in oras pentru a face schimb valutar, poti folosi aplicatii de internet banking si mobile banking. Schimbi bani asadat pe laptop, desktop, tableta sau smartphone, in conditii sigure! Vezi online cursul valutar la banci chiar daca vrei sa faci un schimb valutar cash si stii din start la ce agentie bancara sa mergi, fara a mai verifica fizic cursul de schimb valutar in mai multe locuri.

Privind pe graficele de curs valutar euro – leu, putem observa ca pe termen lung leul are o tendinta continua de depreciere. Banca Nationala a Romaniei supravegheaza insa cursul de schimb valutar euro – leu si de obicei nu permite oscilatii mari decat atunci cand datele economice obliga piata sa faca acest lucru.

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook