cupio.ro/

Lentilele de contact torice: cum le alegem pe baza ochelarilor? Corelația dintre lentilele de contact și ochelari

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Alegerea unei perechi din lentilele de contact torice reprezintă un pas important pentru fiecare utilizator care fie nu a mai purtat corecții optice până în acel moment, fie a decis, din varii motive, să facă trecerea de la vechile perechi de ochelari la noile modele de lentile de contact.

Așadar, pe baza ochelarilor este posibil ca medicul oftalmolog sau tehnicianul optometrist să stabilească puterea lentilelor de contact. Un aspect important pe care orice nou utilizator de lentilele de contact torice  ar trebui să îl aibă în vizor, atunci când ia decizia să facă pasul cel mare către lentilele de contact torice, este că dioptriile acestora sunt diferite față de cele pe care eventual era obișnuit anterior, pe când purta ochelarii.

Acest fapt este influențat direct de faptul că lentilele de contact torice sunt aplicate direct pe suprafața ochiului. În aceste condiții, razele de lumină pătrund direct pe retină, în timp ce ochelarii sunt localizați la o distanță de aproximativ 10-13 mm de ochi.

Pentru a stabili corecția optică ideală pe baza ochelarilor, medicul oftalmolog sau specialistul optometrist se vor baza, în primul rând, pe următoarea formulă:

ф sk = ф ok / 1 - d × ф ok,, acolo unde ф sk- reprezintă puterea lentilelor de contact,

ф ok – este puterea lentilei de corecție a ochelarului, în timp ce d este distanța de la lentilele ochelarilor la ochi, măsurată în metri.

Cum corelăm puterea lentilei pentru accesoriile medicale, dar și pentru ochelari?

Puterea optică este, deci, o mărime care caracterizează aparatele optice și se referă, concret, la raportul dintre tangent unghiului sub care se vede imaginea prin instrumentul optic și dimensiunea transversală a obiectului. Puterea optică este definită, prin urmare, de următoarea formulă:

P=tanɑ2/y1.

Puterea optică caracterizează instrumentele care dau imagini virtuale. Valoarea sa depinde, în mare măsură, de poziția obiectului de referință. De obicei, această poziție este aleasă astfel încât imaginea virtual să se formeze, practic, la infinit, puterea optică fiind denumită, în acest caz, putere nominal și este notată cu Pn.

Unitatea de măsură pentru puterea optică este dioptria.

Diferențele de dioptrie dintre lentilele de contact și ochelari sunt esențiale atunci când vorbim despre corecția mai mică de 3,25 dioptrii (după această valoare, puterile optice ale lentilelor de contact și ale ochelarilor sunt similare).

În cazul miopiei, dioptria aplicată lentilelor de contact ar trebui să fie, de regulă, mai mică decât cea corespunzătoare lentilelor ochelarilor de vedere.

În cazul hipermetropiei, lucrurile stau exact invers, adică puterea optică a lentilelor de contact trebuie să fie superioară celei aferente ochelarilor de vedere. Cu cât puetrea lentilelor ochelarilor de vedere este mai mare, cu atât diferența de putere și dioptrie dintre lentilele de contact și ochelarii de vedere este mai mare.

Din aceaste considerente, dacă pacientul alege să poarte, în același timp, ochelari de vedere și lentile de contact, este nevoie de două prescripții medicale separate.

lemtilele de contact torice

Sursa: Sanatate Acasa.ro

La fel ca în cazul prescripției de ochelari de vedere, prescripția rezervată purtării lentilelor de contact include următoarele elemente: puterea lentilelor necesară asigurării corectării optime a viciului de refracție, fie că este vorba despre miopie, hipermetropia sau astigmatismul, raza de curbură, diametrul lentilei, materialul și marca lentilei, dar și data expirării lentilei de contact.

Elementele prescripției optice pentru o lentilă de contact

Raza de curbură se referă, practic, la curbura suprafeței din spate a lentilelor de contact. Raza de curbură propie se determină în funcție de forma corneei și de dispozitivul propriu-zis, care nu ar trebui să fie nici prea tare, nici prea moale.

Diametrul lentilei de contact specific dimensiunile generale ale lentilei și, alături de raza de curbură, determină modul în care lentila de contact se potrivește pacientului. În majoritatea cazurilor, diametrul lentilelor de contact moi variază între 13.5 și 14,5 mm, în timp ce diametrul lentilelor de contact rigide este cuprins între 8,5 și 9,5 mm.

Materialul lentilei este foarte important, întricât sugerează capacitatea de hidratare a lentilei de contact, precum și puterea de transmisibilitate a oxigenului la nivelul corneei.

Data de expirare: În funcție de natura lentilei de contact, data de expirare este variabilă, fiind specificată și pe prospectul care însoțeste setul de lentile de contact. Lentilele de contact au valabilitate de la o zi, acestea fiind cunoscute și sub numele de lentile de contact de unică folosință la un an (lentilele de contact anuale).

În schimb, termenul general de valabilitate al ochelarilor este de 2 ani.

Lentilele de contact torice

În cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu astigmatism, corecția optică a acestui viciu de refracție se realizeaza pe baza unor lentile de contact cilindrice sau torice. În timp ce, în cazul lentilelor de contact sferice, corelația dintre dioptriile ochelarilor de vedere și cele ale lentilelor de contact este ușor de făcut, în cazul astigmatismului, puterea optică pe care o au lentilele de contact torice, comparativ cu cea a ochelarilor de vedere este semnificativ diferită.

În cazul astigmatismului care necesită corecție optică de până la 0,75 dioptrii, medicul va recomanda purtarea de lentile sferice utilizand principiul echivalentei aplicat în cazul lentilelor sferice.

În cazul unui astigmatism mai mare, corecția se face strict pe baza lentilele de contact torice, care sunt produse având un standard cuprins între -0,75 și -2,25, care este împărțit în intervale de câte 0,5 dioptrii.

În cazul lentilele torice, pacientul va ține cont, la comandă, de axa recomandată de către medic, care poate varia între 10 grade și 180 de grade. În cazul lentilelor torice de unică folosință, axa este limitată la următoarele valori: 30°, 40°, 50°, 130°, 140°, 150°.

În cazul lentilele torice dedicate corectării formelor severe de astigmatism, inclinația axei crește din 5 în 5°, iar puterea cilindrică variază între -0,75 și -5,75. O particularite o reprezintă lentilele de contact torice Proclear Toric – Made Toric, care se înlocuiesc anual și au o putere optică între -0,5 și -6,00 dioptrii, care cresc din 0,25 în 0,25. Axa este gradată la fiecare grad.

melimeloparis.ro