cupio.ro/

Infectii ORL: inceput de sezon. Cum le putem combate mai eficient?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Infectii orl: ce sunt si de ce apar?

La început de iarna, temperatura aerul înregistreaza o scadere consistenta, iar aceste fenomen afectează, în special, persoanele vârstnice si copiii, pe cei suferinzi de afecțiuni cornice și cei ce se confruntă cu o imunitate scăzută. Acum se creeaza terenul propice pentru noi infectii orl.

Consumul de legume si fructe de vară nu este, întotdeauna, suficient pentru a întări organismul și a-l stimula suficient să lupte împotriva virușilor și bacteriilor. De aceea, odată ce sistemul de apărare scade, apar infecții orl, care ne dau bătăi de cap mai ales la schimbările bruște de vreme.

Procesul de prevenire a acestora este destul de îndelungat, deoarece presupune, pe lângă o alimentație echilibrată și variată, care sa furnizeze corpului cantitatea necesară de vitamine, minerale, proteine și carbohidranți complecși de care are atâta nevoie, foarte multă mișcare în aer liber ( alergat, mers pe jos, gimnastică, un anumit sport), evitarea mediului poluant din zonele aglomerate ale orașelor. Fortifierea organismului nu se realizează într-un timp scurt, aceasta poate dura chiar si cativa ani, in functie de cum reactioneaza fiecare persoana, afectiunile cronice cu care se confruntă, precum și predispozițiile ereditare.

Mediul toxic, responsabil pentru instalarea răcelilor?

Aerul poluant nu numai că este mai greu de respirat si dăunător, dar chiar favorizează colonizarea virușilor și bacteriilor, care ajung să se înmulțească și să pătrundă acolo unde găsesc terenul mai sensibil. Mai mult decât atât, folosirea mijloacelor de transport în comun, nerespectarea regulilor de igienă și de spălare pe mâini înainte de fiecare masă, contribuie la atragerea microbilor, care se incubeaza atunci când prind un mediu sensibil. Asa ca, aparitia de infectii orl este mult mai facila.

Din aceste motive enunțate până acum, putem ajunge foarte ușor la concluzia că sezonul rece este favorabil virozelor si afectiunilor bacteriene.

Care sunt cele mai întâlnite infectii orl?

În funcție de predispoziția genetică, de puterea organismului de a lupta contra microorganismelor, dar si de anumite probleme constitutive din sfera orl, oamenii pot dezvolta o serie de infectii orl, dintre care cele mai importante sunt rinitele, sinuzitele și otitele. De asemenea, din gama afecțiunilor pentru copii, se remarcă vegetațiile adenoidiene, în primul rând, dar și deviațiile de sept.

Rinitele, potrivit opiniilor medicale publicate pe pagina de internet ”Ce se întâmplă doctore?”, sunt văzute ca fiind o inflamație a mucoaselor foselor nazale, care presupune o alterare a controlului fluxului sanguine de la acest nivel, rezultând un edem și o vasodilatație a acesteia.

infectii orl: sinuzitele

Sursa: www.aflaacum.ro

Ele sunt frecvente mai ales la copii și adultul tânăr, însă nu trebuie exclusă, de aici, nicio categorie de vârstă. Statisticile medicale de arată că milioane de oameni din întreaga lume suferă de diferite forme, de la cele mai simple, acute, care sunt, de regula, produse de către viruși, până la cele mai grave forme, cele cronice, care nu trec dupa un tratament corect aplicat, dureaza foarte mult timp si necesită, de cele mai multe ori, tratament chirurgical.

Aceste infectii orl trebuie private într-un mod foarte serios, deoarece, netratate atunci când apar, este posibil să ducă la complicații grave, care pot avea urmări dintre cele mai nedorite. Sigur, nu este plăcut să te trezești dimineața cu nasul înfundat, să te culci noaptea și sa nu poți respire din cauza congestiei nazale sau vara, pur și simplu, sa fii nevoit să iți sufli des nasul.

Tipuri de rinite

În funcție de factorul care a produs rinita, de durata bolii, există mai multe categorii de rinite.

Rinitele acute-sunt provocate de răceli si de microorganismele care atacă corpul uman odată ce acesta dă semne de slăbiciune, cum ar fi rotavirusurile sau coronavirusurilor. Durează maxim 7-10 zile, după care dispar în urma tratamentului medicamentos cu antiinflamatoare si picaturi pe bază de corticosteroizi. Dintre principalele sale simptome, conform csid.ro, se înscriu rinoreea( secreția excesivă a nasului), congestia nazală, cefaleea si faringita.

infectii orl: rinitele

Sursa: Capricho

In caz de complicație, secreția va deveni densă și galbenă, pacientul va resimți senzații de înfundare permanente, va avea tendința să strănute frecvent și va avea o stare de arsură la nivelul nasului.

Rinitele cronice – nu are o cauză precis stabilită, însă, printre principalii factori care ar putea să o provoace se numără: fragilizarea mucoasei ca urmare a infectiilor recursive, tabagismul, aerul cu noxe, precum si folosirea  excesivă a  medicamentelor ce favorizează contracture vaselor de sânge. Dacă nu răspund la tratament, singura soluție este rezolvarea pe cale chirurgicală.

Medicul orl-ist este singurul care ar putea să facă o investigație amănunțită, să determine cauza și factorii ce au condus la apariția unor infectii orl și să indice tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare.  Nu este de preferat să amânați diagnosticarea și tratarea corecta a infecțiilor orl, deoarece pot surveni complicații nedorite, iar infectiile orl vor fi mai greu de tratat.

 

melimeloparis.ro