cupio.ro/

Gemurile de toamna: placerile dulci pentru toate varstele

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Toamna este momentul prielnic pentru a pregati conservele pentru perioada iernii. Astfel, gospodinele iscusite stiu cat de important este sa ai in casa o sursa naturala de glucide, care sa satisfaca micile placeri atat ale celor mici, cat si ale celor mari. Iar cea mai simpla metoda de a realiza, usor, un desert, apetisant, sunt, cu siguranta, gemurile de toamna.

Toamna este, totodata, anotimpul in care tarabele sunt pur si simplu invadate de o sumedenie de fructe inmiresmate, precum prume, struguri, mere sau gutui. Acestea nu doar ca te imbie sa le mirosi, ci si sa le privesti. Fructele care apar acum, in luna septembrie, sunt printre cele mai potrivite pentru a fi transformate in gemuri. Nu de alta, dar zaharul si aroma pe care le furnizeaza le transforma, cu siguranta, intr-un desert de neuitat.

Asadar, orice cunoscator al gustului inconfundabil al gemului dens de gutui sau al magiunului imbelsugat de prune, intins pe o felie pufoasa de paine stiu ca gemurile de toamna sunt, practic, nelipsite, din gospodariile romanilor.

Iata, pe scurt, cateva retete de gemuri care pot fi preparate intr-o clipita:

Gemul de prune- un desert apetisant la orice masa

Nelipsite dintre gemurile de toamna, gemul de prune este, cu siguranta, vedeta acestui anotimp, si, totodata, vedeta lunii septembrie.

Prunele sunt fructe care contin, pe langa o sursa importanta de zahar, foarte multe fibre, vitamina C, dar si o cantitate apreciabila de antioxidanti.

Daca iti doresc sa ai o cantitate notabila de gem de prune, este absolut necesar, sa achizitionezi, in prealabil, 6 kg de prune si un kg de zahar.

Mai intai, spalam prunele, scoatem samburii si le lasam intr-un vas mare timp de 2 ore, cu zaharul peste ele. Un trup pe care foarte putine gospodine il cunosc, in conditiile in care zaharul ajuta prunele sa lase toata zeama necesara fierberii! Prunele se pun la fiert, mai intai la foc mare, apoi la foc mai mic.

gemurile toamnei

Sursa: reteteculinare.ro

De retinut este faptul ca, din cauza cantitatii mari de zahar, exista pericolul ca prunele sa le lipeasca de fundul vasului. Pentru a evita acest risc, se recomanda amestacare gemului cu regularitate. In plus, gemul nu va deveni doar un simplu piure de prune.

Tot pentru ca gemul sa nu se lipeasca, pe fundul vasului se poate presara cateva picaturi de ulei

Gemul de prune se pune la borcane, care se strang puternic si se pun la cuptor, insa nu se tin foarte mult. Aceasta operatiune va ajuta la conservarea gemului pentru o perioada mai indelungata.

Gemul de pere: un desert nevinovat

Fragede si parfumate, perele se pot consuma atat ca atare, cat si preparate. Unul dintre gemurile de toamna pe care nu ar trebui sa le ratezi este, cu certitudine, cel de pere, considerat, fara doar si poate, un veritabil desert nevinovat.

O combinatie dietetica de pere si o cantitate mica de zahar iti va incanta papilele gustative, fara a se rasfrange asupra siluetei.

La 1,5 kg de pere se adauga o cana de zahar, sucul de la o lamaie si o pastaie de vanilie. Se taie perele cubulete, se pun la fiert alaturi de zahar si se lasa pana se inabuse. Se lasa la racit timp de o zi. Perele se separa de sucul pe care care l-au lasat. Acesta din urma se fierbe separat, in combinatie cu pastaia de vanilie.

gemurile toamne: gemul de pere

Sursa: culinar.ro

Apoi se adauga si pulpa fructelor si se tine la foc mediu pana in momentul in care lichidul se evapora si perele devin dense si lipicioase. Se toarna in borcane, apoi se mai tine la cuptor, garantandu-se consumul fara riscuri pentru mai mult timp.

Gemul de gutui

Parfumate, acrisoare si cu o textura robusta, gutuile se pot consuma ca atare, dulceata, gem sau compot. Dintre gemurile de toamna, cel de gutui cunoaste cel mai mare grad de popularitate, nu doar datorita gustului inconfundabil, si mai ales ca este ultimul gem al anului care se prepara.

In vederea prepararii, la 1 kg de gutui se adauga 1 kg de zahar si 200 ml de apa si zeama de la o lamaie. Optional, se mai pot adauga, scortisoara, anason sau cardamom.

Pentru inceput se pun la fiert zaharul si apa. Dupa 10 minute se obtine un sirop inchegat si usor vascos.

Gutuile se spala bine de puf, se taie cubulete, se curata de samburi si de cotoare. Optional, bucatile de gutui se pot da prin razatoarea mare sau prin robot. Se adauga apoi zeama de lamaie si se pune la fiert, in siropul de zahar. Se poate aroma cu scortisoara, anason sau cardamom.

gemurile toamnei; gutuile

Sursa: retetameaculinara.ro

Gemul se amesteca regulat pentru a preveni lipirea de fundul vasului. In momentul in care se obtine consistenta dorita, gemul este gata. De regula, se fierbe in jur de jumatate de ora.

Se toarna in borcane si se tine la cuptorul incalzit la 150 de grade.

Va dorim o toamna minunata si pofta buna in savurarea noilor preparate!

melimeloparis.ro