cupio.ro/

Dr. Anca Hâncu: Ce alimente ajută microbiomul intestinal și ne influențează starea de bine

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Microbiomul intestinal este important pentru mai multe aspecte ale sănătății, printre care și sistemul imunitar. Am stat de vorbă cu doamna dr. Anca Hâncu, nutriționist, despre rolul microbiomului în organism.

"Microbiomul este unic pentru fiecare persoană în parte, fiind influențat de dietă, stilul de viață, sex, starea de sănătate, expunerea la mediu și locul unde suntem, de aceea este bine să mâncăm alimente din zona de unde suntem", ne-a spus Dr. Anca Hâncu, nutriționist. Din păcate, echilibrul microbiomului se disturbă foarte ușor în prezența stresului, a supărărilor și a unei diete vestice. Dieta caracterizată prin alimente ultraprocesate, rafinate, aport ridicat de zaharuri și grăsimi.

Microbiomul intestinal este ajutat de un model alimentar bogat în legume, vegetale și fructe, dar echilibrat și cu lactate inclusiv chefir, dar și carne de bună calitate, în special carne albă. Însă, cel mai important, totul cu măsură, moderat și echilibrat.

Diferența dintre prebiotice și probiotice constă în faptul că prebioticele sunt acele alimente care vor aduce hrana pentru bacteriile din microbiom, adică legume și fibre care, prin digestie, devin acizi grași cu lanț scurt, acestea devenind hrană pentru bacteriile bune. Probioticele se găsesc în culturile din chefir, iaurt, lapte bătut, sana, murăturile fermentate în sare, tradiționalul borș.

Microbiomul intestinal influențează și starea de bine a omului și există în literatura de specialitate nenumărate cercetări cu privire la  psihobiotice, ne-a povestit Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist. Acestea, când sunt ingerate, influențează nu numai buna dispoziție, dar și memoria și cogniția, starea mintală generală, echilibrul emoțional al acelei persoane. Aceste psihobiotice sunt individuale, în funcție de fiecare persoană. Există analize ale microbiomului intestinal în urma cărora putem face recomandări cu privire la dietă, dar și cu privire la tipul de probiotice de care are nevoie acea persoană. Astfel, vom ști exact de ce are nevoie microbiomul intestinal al acelui pacient.

Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

Sursa: Youtube / CSID.ro - Ce se intampla, Doctore? video channel

melimeloparis.ro