cupio.ro/

Carnatii de casa: un deliciu pentru masa de Craciun

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Carnatii de casa sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun ale romanilor. Practic, nu exista masa in aceasta zi de praznuire a Nasterii Domnului fara vedetele sarbatorilor de iarna!

Fie ca ii prepari in gospodarile sau ii achizitionezi de la supermarket sau de la distribuitorii magazinelor cu produse traditionale romanesti, carnatii de casa se remarca, in primul rand, prin savoarea meselor de Craciun. Gustul lor aromat si inconfundabil, cat si mirosul tentant te fac, indiferent de regimul alimentar sau daca ai tinut sau nu Postul Craciunului, sa ii savurezi macar in aceasta zi de mare praznic.

In functie de zona tarii, exista mai multe retete si modelitati prin care carnatii de casa pot fi preparati. Insa, aceasta reteta iti va trezi cu adevarat fascinatia si bucuria de a gati un preparat apetisant chiar la tine acasa. Nu de alta, dar Craciunul se petrece cel mai bine in familie. Iar mesele de Craciun pregatite in gospodaria proprie sunt, intotdeauna, cele mai delicioase.

Carnatii de casa: ingrediente necesare

Pentru a pregati cat mai rapid si cat mai practic carnatii de casa, avem nevoie de urmatoarele ingrediente, absolut obligatorii, pentru ca preparatele sa aiba, intr-adevar, gustul dorit:

  • 4,5 kg de pulpa de porc
  • 500 de grame de slanina de porc
  • 40-50 grame de sare, dupa gustul fiecaruia
  • 10 grame de piper
  • 40 de grame de usturoi
  • 10 grame cimbru uscat
  • 2-4 grame chimen, dupa preferinte

Carnatii de casa: tocarea carnii si pregatirea condimentelor

Puteti cumpara carnea de porc gata tocata sau o puteti toca direct acasa. Daca alegem sa o tocam acasa, carnea se curata de pielite, vene sau cheguri de sange, se spala, se usuca bine si apoi se toaca. In functie de cum va doriti sa fie carnea, aceasta se poate toca cu o sita de marime medie, 4.5 mm, sau una mai mica sau mai mare, 3 sau 6 mm.

Recomandam este ca sa macinati proaspat condimentele, pentru ca vor avea alt gust decat cele achizitionate din comert.

Carnea ticata se pune intr-un castron mai mare, dupa care se adauga condimentele gata pregatite (seara, piperul, usturoiul, etc). Retineti ca cimbrul nu se macina pentru a nu schimba culoarea carnii!!!!

Usturoiul se curata si se piseaza foarte fin, se adauga in compozitie.

Framantarea carnii pentru carnatii de casa ar trebui sa aiba loc cu foarte mare meticulozitate si sa dureze cam 20-30 de minute. In felul acesta, compozitia se va inchega mai bine, slanina se va amesteca, se va forma o emulsie de grasime si apa, iar condimentele si sarea se vor omogeniza.

carnatii de casa reteta

Carnatii de casa: umplerea

Ultimul pas in prepararea carnatilor de casa este, evident, umplerea acestora. Carnatii de casa se umplu cat mai bine, pentru a nu ramane spatii libere prin mate, dar nici ca acestea sa pocneasca. Se pot folosi, de preferat, intestinele subtiri de porc sau de oaie, daca doriti. Acestea se spala cat mai bine in apa usor calduta, apoi se curata. Daca doriti, le puteti lasa 30 de minute in apa cu felii de lamaie sau putin otet. In acest fel, intestinele se vor albi, iar mirosul specific emanat se va indeparta.

Carnatii de casa astfel umpluti se lasa cateva zile intinsi pe o franghie pe balcon sau in curte. Aveti insa grija sa nu ii bata soarele prea tare. Se pot servi prajiti, fripti la gratar sau la cuptor, cu multa salata verde cu lamaie si piure de cartofi.

Craciun Fericit si pofta buna la bucate alese!

melimeloparis.ro