cupio.ro/

Cala: o minunata planta pentru decorare moderna a unei gospodarii

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Cala, aceasta incredibila planta originara din indepartata Africa, din zona Malawi, ofera un decor splendid gospodariei tale!

Planta provine din familia Araceae, iar numele sau a fost dat de catre celebrul botanist italina Giovanni Zantedeschi.

Denumita si "floarea Evei", cala este o planta cu frunze mari, decorative, in forma de sageata . Una dintre frunze prezinta, insa, o anumita particularitate. Si anume aceea ca are o forma rasucita, sub forma de cornet, care inconjura, astfel, inflorescenta.

Ca particularitate, cala este o planta mare iubitoare de lumina, care, de altfel, ii este indispensabila. Razele soarelui intesifica coloritul plantei. Cu toate acestea, cala nu are nevoie de o temperatura extrem de inalta in incapere. Temperaturile prea ridicate pot afecta planta.

Pe toata durata infloririi, pamantul din ghiveci trebuie sa fie, in permanenta, umed. Insa, dupa acest proces s-a incheiat, volumul de apa poate fi redus considerabil.

In perioada vegetativa, aplicarea de ingrasamant este necesara odata la 2 saptamani, incepand din primavara pana in toamna. Ca alternativa, se pot folosi si batoane de ingrasamant cu eliberare lenta, cu o perioada de actiune de 3 luni.

Cala: ingrijire pe perioada iernii

Pe durata anotimpului hibernal, cala se tine automat in loc calduros, la adapost de frig si de vremea extrema de la noi din Romania. Daca cala se planteaza in ghiveci, se lasa pe loc. Udarile se raresc sau chiar se stopeaza. Pentru ca rizomii sa intre in repaus, nu trebuie decat sa tineti ghiveciul intr-un loc intunecat.

Primavara, ghiveciul de muta la lumina, iar udarile se reiau. Primavara, dupa ce a fost depasita perioada de inghet, rizomii se pot planta si in gradina, la o adancime astfel stabilita incat radacinile sa fie acoperite cu un strat de 2-4 cm de pamant.

cala

Sursa: Floraria Trias

Cala plantata in gradina se scoate din pamant la sfarsitul toamnei. Se taie partea aeriana si se curata radacinile de pamant. Iarna, rizomii se pastreaza la loc racoros si intunecat, dar bine aerisit, eventual intr-o punga de hartie, pentru a evita putrezirea.

Cala: temperatura de pastrare si lumina

Temperatura ideala pentru planta este cuprinsa intre 14-16 grade in perioada de inflorire. Toamna insa, temperatura de pastrare poate varia si intre 7 si 10 grade, dar nu mai putin de 5 grade.

Razele de lumina ale soarelui trebuie sa patrunda indirect. In caz contrar, frunzele plantei vor incepe sa se ofileasca.

Inmultirea plantei se face primavara, prin divizarea tufei, adica prin separarea plantelor si puisorilor de cala.

Paianjenul rosu comun si afidele sunt principalii daunatori ai calei.

 

melimeloparis.ro