cupio.ro/

Bronsita: afectiune specifica a sezonul rece. Cum o tratam naturist?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Bronsita este o inflamatie a pasajelor bronsice, caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani.

Interiorul fiecarui pasaj bronsic este captusit cu o mucoasa umeda, ale carei celule sunt ciliate. Cilii se misca de jos in sus, antrenand astfel impuritatile spre exterior.
Desi mucusul si firele de par din fosele nazale opresc trecerea prafului si a altor impuritati care se pot afla in aerul inspirat, se poate ca agenti patogeni sau noxe sa treaca, mergand spre plamani. Tusea este reactia naturala a corpului la aceasta invazie.
Agentii patogeni sau noxele provoaca inflamarea cailor bronsice iar ca raspuns la inflamatie, mucusul este produs in exces. Inflamatia si producerea de substanta mucoasa in exces pot distruge cilii responsabili cu curatarea cailor respiratorii. Cilii deteriorati isi pierd capacitatea de a functiona, mucusul obstructioneaza caile respiratorii, ceea ce face dificila respiratia, deci aportul de oxigen scade. Mucusul se poate infecta cu bacterii, ceea ce poate duce la alte tipuri de boli pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Exista doua tipuri de inflamatie a bronhiilor :

  • bronsita acuta, care dureaza mai putin de sase saptamani
  • bronsita cronica, care este recurenta si apare frecvent de-a lungul a doi sau mai multi ani

Forma acuta,  initial, se reprezinta ca o strangere in zona pieptului, urmata de o tuse. Cu cat substanta mucoasa se acumuleaza in plamani, bolnavul va incepe sa elimine flegma galbena sau verde. Bronsita acuta poate fi, de asemenea, caracterizata prin :

  • o usoara febra
  • dificultati de respiratie
  • durere in plamani
  • respiratie suieratoare

Afectiunea cronica are aceleasi simptome ca bronsita acuta. In bronsita cronica, tusea va produce constant flegma galbena, verde sau alba. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.

Bronsita: cauze si tratament

Din punct de vedere a cauzei, in literatura de specialitate sunt cunoscute doua feluri de bronsita:

  •  infectioasa: este acea bronsita provocata de agenti patogeni: virusi, bacterii.
  •  iritativa: aceasta apare ca urmare a expunerii la vaporii toxici sau praf

Bronsita acuta apare cel mai frecvent in legatura cu infectiile pulmonare. 90 % din infectiile pulmonare sunt virale (produse de virusuri) iar 10 % sunt bacteriene (produse de bacterii).

bronsita

Sursa: romedic.ro

Bronsita tratament

Odata instalata, bronsita este o afectiune subtila si destul de greu de tratat. In primul rand, recuperarea dupa un episod de bronsita acuta impune, in primul rand, repaus si odihna suplimentara. Cel putin 8 ore de somn zilnic sunt esentiale pentru a scapa de pusee de tuse acuta. Daca nu puteti dormi din cauza tusei, este indicat un medicament pe baza de codeina, care va va ajuta sa va calmati. Daca tusea este seaca, un sirop de patlagina, muguri de brad, ceapa, iarba mare, licheni de piatra, cu actiune antitusiva. Pentru tuse productiva, se poate administra sirop pe baza de iedera, pin sau patlagina.

De asemenea, un umidificator va ajuta foarte mult functia respiratorie.

In cazul puseelor de tuse iritativa, un leac foarte bun de combatere a inflamatiilor bronhiilor este si uleiul de eucalipt. Uleiul de eucalipt este o sursa de antioxidanti naturali care contribuie la prevenirea infectiilor, descongestionarea nazala. Uleiul este un bun antiseptic, bactericid, antifungic antiviral si antifebril.

Pe langa uleiul de eucalipt. uleiul de pin are si el proprietati bactericide, este un puternic expectorant si stimuleaza eliminarea secretiilor de la nivelul tractului respirator.

In afara de acesta, la fel de eficace este si siropul pe baza de lemn dulce, o planta ce are o puternica actiune emolienta. Este, asadar, recomandata, ca remediu rapid si la indemana pentru tratarea infectiilor respiratorii.

 

melimeloparis.ro