Alergiile de primavara, cum se instaleaza si cum se previn

Alergiile de primavara, cum se instaleaza si cum se previn

Fie ca vrem sau nu sa acceptam, alergiile de primavara ii pandesc mai ales pe cei cu teren alergic sensibil.

Primavara a inceput si primele semne de viata ale noii vegetatii incep sa se arate timide. Razele solare incep sa incalzeasca prietenos plantele, vietuitoarele si pe noi, oamenii. Schimbarea termica si a peisajului natural, are o influenta, insa, negativa, pentru aceia dintre noi cu un sistem inimitar deficitar si organism vlaguit de pretioasele resurse de vitamine si minerale.

Bucuria revederii undelor blande ale astrului solar este, de cele mai multe ori, umbrita de motivele de ingrijorare produse de imbolnavirile si virozele repetate.

Extrem de capricioasa, versatila, cu vreme cand foarte calda, cand foarte rece, luna martie favorizeaza aparitia a ceea ce medicii numesc alergiile de primavara.

De ce apar acestea? Cum ne putem feri de ele? Care sunt factorii declansatori? Sunt doar trei dintre intrebarile care ii macina pe pacientii cu aceasta sensibilitate, care au de suferit din pricina factorilor alergeni.

Cand se instaleaza alergiile de primavara

alergiile de primavara stranut
Sursa: sanatatebio.ro

Datele stiintifice si cercetarile efectuate de prestigioase universitati de specialitate ne arata ca alergiile de primavara apar in momentul in care se produce o reactie exacerbata a organismului fata de o substanta care se regaseste in cantitati mai mari in atmosfera. Cel mai adesea, predispozitia catre factorii alergeni este ereditara. Prin urmare, un mic impuls este suficient pentru ca reactiile neplacute sa se declanseze.

Frecvente primavara si toamna, aceste reactii se datoreaza, in primul rand, factorilor poluanti, mostenirii genetice, dar si stilului de viata adesea haotic si lipsit de o alimentatie echilibrata.

Alergiile de primavara- care sunt principalele simptome?

alergiile de primavara
Sursa: Libertatea pentru femei

Reactiile alergice sunt, adesea, insotite, de tuse seaca, nas infundat, senzatie intensa de lacrimare si inrosire a ochilor, mancarimi ale pielii, dureri de cap, umflarea fetei si stare de sufocare si de oboseala.

Simptomele apar instant, uneori inexplicabil si nu cedeaza fara un tratament medicamentuos.

In ceea ce priveste alergiile de primavara, principalul “artizan” este polenul, pe care il intalnim din belsug in mediul atmosferic.

Comparativ, insa cu o raceala comuna, alergia nu cedeaza decat odata cu inlaturarea factorului alergen. Adesea, pacientul va constata o reactivare a simptomelor, fara o explicatie pertinenta.

Pentru a invinge alergiile de primavara, bolnavul are ingrata misiune, impreuna cu medicul alergolog, de a identifica tipul de polen la care este alergic.

Astfel, alergiile se pot declansa la polenul de arin, alu, salcie,plop, ulm, frasin, mesteacan, stejar, fag si pin.

Vara, polenul provenit de la florile de tei este considerat principalul “vinovat” de aparitia alergiilor de sezon.

Cum detectam alergiile de primavara?

Sursa: Sanatate BZI.ro

Detectarea factorilor alergeni este adesea, o procedura laborioasa si extrem de meticuloasa. Singura metoda eficienta de a depista factorul declansator, responsabil de alergiile de primavara sunt testele cutanate.

Testele respective se bazeaza pe injectarea sub cutanata a unor cantitati infime de posibile substante provocatoare de alergii. Substantele respective se lasa sa reactioneze pret de 10-15 minute, dupa care alergologul va analiza eventualele reactii cutanate si va stabili diagnosticul, pe cale de consecinta.

Inrosirea pielii in zona in care substanta a fost injectata reliefeaza reactia alergica la care face referire.

Mijloacele de prevenire ale alergiilor de primavara

De foarte multe ori, se spune ca este mai usor sa previi decat de tratezi. Oricat de slabit ar fi organismul, recurgerea la metode traditionale si conventionale de preventie va limita aparitia manifestarilor neplacute provocate de alergiile de primavara.

Ca metode eficiente, cadrele medicale recomanda persoanelor alergice sa tina geamul cat mai mult inchis si sa paraseasca incaperea in momentul aerisirii acesteia.

Rufele proaspat spalate nu vor fi uscate afara, deoarece pot favoriza depunerea particulelor de polen aduse de vant.

alergiile de primavara - tratare
Sursa: Formula As

O metoda simpla, dar extrem de pretioasa de eliminare a factorilor alergeni de pe haine, piele sau par este de a face dus in fiecare seara.

Apoi, polenul poate fi indepartat si prin instalarea unui aparat de aer conditionat sau a unui purificator de aer.

Alergiile de primavara se trateaza pe cale naturala sau cu ajutorul medicinei alopate. Ca plante, cele mai folosite sunt trei frati patati si coacazele. Medicina alopata ne propune ca metoda de tratament antihistaminicele si corticosteroizii, pentru a combate inflamantia de la nivelul nasului.

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu