8 Martie-Ziua Internationala a femeii: o zi aparte pentru doamne

8 Martie-Ziua Internationala a femeii: o zi aparte pentru doamne

Atunci cand natura reinvie, iar razele soarelui incep sa incalzeasca sufletele oamenilor, este mare zi de bucurie pentru toate doamnele si domnisoarele din intreaga lume, Ziua de 8 martie a fost recunoscuta oficial drept Ziua Internationala a femeii, o zi speciala, in care orice femeie isi doreste sa fie ridicata pe un piedestal la rang superior si sa fie cinstita, apreciata si rasfatata de catre colegi, copii, iubit sau sot.

Sarbatoarea isi are sorgintea in lupta feminista pentru militarea pentru respectarea drepturilor femeii din secolul al XIX-lea, dar si de la inceputul secolului trecut.

In 1908, marsul a peste 15000 de femei desfasurat la New York, pe taram american, a consfintit recunoasterea unor drepturi femeilor care cereau, la acel moment, salarii si conditii de munca mai bune, program de lucru  mai scurt, dreptul la vot. In 1848, regele Prusiei s-a vazut nevoit sa acorde o serie de privilegii reprezentantelor sexului frumos, in contextul unor revolte care militau pentru realizarea unor serii de reforme menite sa contribuie la modernizare statului prusac secatuit de conflicte interminabile purtate in Europa. Un an mai tarziu, in 1909, declaratia Partidului Socialist din America a stabilit Ziua Internationala la Femeii pe 27 februarie.

Ziua Internationala a femeii este sarbatorita in intreaga lume pe data de 8 martie incepand cu anul 1913. Conferinta Muncitoarelor de la Copenhaga a reunit nu mai putin 100 de femei din 17 tari si a decis ca 8 martie sa fie recunoscuta oficial ca Ziua Internationala a Femeii.

Insa, miscarea feminista pentru emancipare si drepturi a continuat. Din 1977, Adunara Generala a ONU a recunoscut oficial in intreaga lume aceasta zi, fiecare femeie din Europa, SUA si nu numai avand dreptul  de a celebra aceasta zi dupa bunul plac.

Ziua de 8 martie in lume

Ziua de 8 martie este celebrata diferit in fiecare regiune, in functie de traditiile culturale ale fiecarui popor. In Anglia, au loc marsuri si intruniri in memoria femeilor militante pentru acordarea drepturilor la vot, la proprietate, educatie, divort, educatie sau asistenta medicala.

In Italia, o veche traditie ii indeamna pe barbatii temerari sa le ofere femeilor momoze, obicei respectat si in alte tari precum Rusia sau Albania, unde doamnele si domnisoarele sunt indulcite cu o cutie de ciocolata.

8 martie felicitatri
Sursa: b365.ro

In Portugalia, cu prilejul zilei de 8 martie sunt organizate o serie de petreceri la care iau parte doar grupurile de femei, in timp ce in  Polonia au loc numeroase demonstratii feministe.

In  Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia si Slovenia, florile sunt cele mai comune cadouri care umplu inimile tuturor doamnelor de bucurie.

De notat este si faptul ca Ziua Mamei ne duce cu gandul tocmai pana in Grecia Antica. In Antichitate, In Grecia se organizau festivitati inchinate Rheei, fiica zeitei pamantului, Gheea, si a zeului cerului, Uranus.

In afara de flori, femeile pot primi o serie de cadouri iesite din comun. Bijuteriile, parfumurile, cosmeticele sau excursiile sunt printre cele mai ravnite.

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu