cupio.ro/

Zambetul:efecte benefice asupra organismului

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

"O zi in care nu ai ras este o zi pierduta" par a fi cuvintele magice care creioneaza cea mai pretiosa povata pentru o viata frumoasa! Si cat adevar pare a se ascunde in spatele acestui citat celebru, care in ultimul veac a facut inconjurul planetei! Pornind de la aceste cuvinte inconfundabile, sa privim, asadar, ce efecte benefice are zambetul asupra intregului organism uman!

Atunci cand am fost mici, mama ne spunea, de nenumarate ori, sa nu mai stam incruntati si zambim cat mai des cu putinta. Aceste cuvinte par a fi desprinse ca dintr-o poveste arhicunoscuta, dar in spatetele lor se ascunde, de fapt, secretul unei vieti sanatoase!

Zambetul, ca efect asupra relationarii cu cei din jurul nostru, ne face sa ne simtim mai bine, iar interlocutorii nostri sa radieze de fericirea atunci cand se afla in preajma noastra! Asta, deoarece, inca din cele mai vechi timpuri, este cunoscut faptul ca zambetul are nenumarate beneficii aspra sanatatii psihice si fizice.

Daca la inceputurile umanitatii dezvelirea dintilor era considerata un act de prietenie, tot asa zambetul poate deschide multe usi si ne poate transforma intr-o persoana mai agreabila, mai joviala in ochii celor din jur, fie ei colegi de la locul de munca, prieteni foarte apropiati sau chiar membri ai familiei noastre.

Asadar, zambetul guverneaza, in primul rand, sanatatea noastra mentala si reprezinta, totodata, expresia echilibrului nostru emotional. Prin urmare, indiferent ca suntem binediscupusi sau trecem, efectiv, printr-o perioada mai trista produsa din cauza problemelor de la locul de munca sau, de ce nu, o problema familiara, nu trebuie sa cadem prada supararii. Gestul de a zambi este un reflex cerebral asociat de foarte multe ori cu producerea de endorfine, hormoni responsabili cu starea de bine.

Stress-ul cotidian favorizeaza aparitia unei cantitati excedentarea de cortizol si dopamina. Cu toate ca, pana la un anumit punct, vorbim despre doi hormoni cu rol pozitiv in functionarea la "turatii maxime" a organismului, secretarea acestora in cantitati excedentare pot conduce, pe termen lung, la declansarea unei serii nesfarsite de probleme de sanatate sau chiar la cancer.

Zambetul: cateva efecte imediate

Atunci cand incepem sa zambim mai des, vom resimti imediat cateva efecte imediate. Prestigioase reviste de life style din Romania au enunatat cateva dintre principalele beneficii imediate pe care zambetul le prezinta in special asupra sanatatii mentale! Prezentam succint, mai jos, o parte dintre acestea:

     Intarirea sistemului imunitar

Poate ne intrebam care legatura pe care zambetul o are cu tonifirea sistemului imunitar! Dar iata ca, in mod paradoxal, acest lucru este perfect valabil!  Specialistii revistei Wellington au descoperit ca zambetul imbunatateste functia imuna intrucat organismul se simte mult mai relaxat. Asadar, pe langa o doza de spalat pe maini inainte de masa, de ce sa nu luam si portia de ras pentru a ne feri de raceala?

      Zambetul si frumusetea

Psihologii au ajuns la concluzia ca zambetul si frumusetea fac casa buna impreuna! Iata,deci, combinatia perfecta pentru a deveni o prezenta agreabila in fata oricui! Statiscticile releva un fapt important si anume ca suntem in mod natural atrasi de persoanele care zambesc. La polul opus, expresiile faciale severe sau negative, dar si unele grimase, produc o oarecare distantare de interlocutor. Prin urmare, putem percepe zambetul ca fiind arma ideala pentru a ne croi calea catre noi prietenii.

zambetul si frumusetea

Sursa: antena3.ro

Psihoterapeutii vin si ei cu argumente solide in sprijinul acestei afirmatii! Oare este adevarat ca pe masura ce imbatranim radem mai rat sau imbatranim pentru ca incetam sa radem? Greu de ghicit raspunsul la acesta intrebare. Insa, cert este ca o portie zilnica de ras poate estompa din procesul rapid de imbatranire a organismului.

        Zambetul mareste capacitatea de memorare

Oare cum o fi posibil ca o portie zdravana de ras sa contribuie la imbunatatirea capacitatii de memorare? In primum rand, ne ajuta sa gandim pozitiv, sa avem o putere mai mare de concentrare. Ceea ce insemna o mai buna abilitate de asimilare a informatiilor si de stocare a lor la nivelul creierului. In plus, activeaza stimulii neuronali ai creierului, eliberand neuropepdine, cunoscute drept "moleculele emotiilor". Secretia de dopamina si serotonima ajuta la mentinerea unei stari de spirit excelente, ridicandu-ne moralul atunci cand ne aflam intro pasa proasta.

In afara de cele mentionate, psihologii ne mai ofera si alte argumente in favoarea rasului in fiecare zi:

  • zambetul imbunatateste functionare inimii
  • genereaza o stare de vitalitate si de energie in tot corpul
  • creste toleranta la durere
  • antreneaza epiderma si muschii faciali
  • la nivel psihic, stimuleaza cretivitatea
  • ajuta la oxigenarea creierului
  • regleaza tensiunea arteriala
  • ne face sa ne simtim mai impliniti.

Nu sunt suficiente toate aceste argumente? Atunci va invitam sa experimentati zilnic o portie de ras pentru a va convinge de rezultatele certarilor expertilor!

 

 

 

melimeloparis.ro