cupio.ro/

Retete deliciose de cozonac de post

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Retete de post pentru a indulci spiritul

Se cunoaste deja ca oamenii, si, in special romanii, sunt mari iubitori de dulciuri, de aceea, de-a lungul timpului, gospodinele din toate zonele tarii au avut grija sa invete sau sa inventeze o serie de retete de post, care mai de care mai variate, pentru a-i bucura pe cei dragi cu o masa deliciosa si pentru a-i face sa uite lipsa mancarurilor pe baza de carne si produse lactate. Din aceasta categorie, fac parte si dulciurile, cunoscut fiind faptul ca noi suntem primii la acest capitol si, in special, copiii, iar la capitoul desert, de pe masa ar trebui sa faca parte si nelipsitul cozonac.

Inventii culinare in casa

Deoarece este inca perioada de poste si mai sunt ceva zile pana la Paste, am incercat sa caut pe diverse pagini de internet, dar si in lista cu retete a mamei mele, asa ca, mi-am propus, prin intermediul acestui scurt articol, sa prezint doua variante de retete de cozonac de post. Una dintre ele am descoperit-o pe pagina de internet lecturisiarome.ro, iar cea de-a doua este o reteta gasita prin casa pe la mama mea.

Ingrediente de care ai nevoie

Printru a realiza prima varianta de cozonac, avem nevoie de 500 gr de faina, 200 ml apa calduta, 100 ml ulei, 150 gr de zahar, 7 gr de drojdie, 1 lingurita extract de valinie sau un baton de vanilie naturalan si una de esemta de rom, orice marca, din care taiem o bucata pentru a da cozonacului un miros specific, 1 lingurita ca scortisoara, o lingura de cacao, un praf de sare ( poate fi optional),  sofran 5 gr.

cozonac de post cu stafide

sursa: wikipedia.org

Cum preparam aluatul si compozitia?

 Ca mod de preparare, mai intai facem aluatul, pentru care punem, intr-un bol, faina, drojdia pregatita cu putina apa calduta, un pic de sare, dupa gust. Se dizolva zaharul si sofranul in apa fierbinte, se lasa de-o parte, care, dupa ce se mai raceste, se adauga peste faina, uleiul, care va fragezi compozitia, vanilia si esenta de rom. Se framanta pana se omogenizeaza, apoi se lasa la dospit.

Prepararea compozitiei

Se ia un sfert de aluat, in cadrul caruia se adauga cacao si scortisoara si se framanata pentru incorporarea aluat. Rotim cu sucitorul, se presara, pentru a se integra mai bine, se ruleaza cozonacul strans pana se termina cu fasia de cacao, iar din portiunea ramana facem fasiii de 1 cm, pe care le trecem peste cozonacul rulat, care, in cele din urma, se pune in forme speciale si se lasa la dospit 30 de minute. Se incinge cuptorul la 180°, se unge cozonacul cu sirop de apa si zahar pe deasupra si se lasa la cuptor 40-45 de minute. Se poate presara deasupra putin zahar pudra.

Cozonac original fara lapte

Cea de-a doua reteta de cozonac de post apartine mamei mele, iar, ca ingrediente, pentru 2 cozonaci se folosesc 1 kg de faina, 500 ml apa, 1/2 cub de drojdie, 2 cani de ulei, o lingura de zahar. Pentru compozitie, sunt necesare 2 linguri de cacao, zeama si coaja rasa de la o jumatate de  lamaie, 150 gr de nuca, 100 gr de stafide si 200 gr de zahar.  Drojdia se prepara cu putina apa calduta, o mana de faina cu putin zahar si cu o cana de ulei, apoi se toarna faina, zeama de lamaie si cealalta cana de ulei.

Dospirea si coacerea

Se lasa la dospit 30 de minute, apoi se imparte aluatul in 4 bucati, se pune nuca data prin masina de tocat, cu cacao, zaharul, stafidele si coaja de la lamaie si se impletesc cate doua si se pun in forme speciale. Se lasa sa creasca, timp in care se incinge cuptorul la 180°. Se unge pe deasupra cu sirop de apa cu zahar si se pune la cuptor pentru 40-45 de minute.

Pofta buna va dorim!

Cu aceste retete minunate de cozonac de post, masa ta va fi mai dulce, mai gustoasa si mai imbelsugata, iar tu vei uita de alimentele de origine animala si de lactate.

melimeloparis.ro