cupio.ro/

Mos Nicolae-ce sa facem ca sa primim cadouri frumoase

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

In fiecare an, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei si ocrotitorul copiilor. Este praznuit in ziua de 6 decembrie. Potrivit traditiei crestine, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi pregatesc ghetutele pentru a-l intampina asa cum se cuvine pe Mos Nicolae.

Nascut in localitatea Patara din Asia Mica in anul 270 dHr, elm participa in calitate de episcop la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, organizat la initiativa imparatului Constantin cel Mare in anul 325. La acest sinod, Sfantul Nicolae a sustinut frenetic invatatura dreptei credinte, gasind puterea de a condamna erezia lui Arie, care nu recunostea dubla natura (divina si umana) a Mantuitorului Iisus Hristos. Astfel, Iisus nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Atat de puternica a fost statornicia in invatatura dreapta a Sfantului Nicolae, incat acesta chiar a avut curajul sa ii dea o palma lui Arie, chiar in cadrul Sinodului. De la aceasta palma a sfantului, a ramas intiparita traditia, conform invataturilor crestine, ca cei obraznici sa primeasca un "bat" ca "rasplata" pentru nazbatiile facute. In schimb, copiii cuminti primesc dulciuri si alte cadouri minuate in ghetutele minutios lustruite cu o seara inainte.

Prin traditie, este cunoscut faptul ca Mos Nicolae aduce intotdeauna cadourile pe furis copiilor si este cunoscut ca nu li se arata niciodata acestora.

Mos Nicolae. Traditii romanesti de Sfantul Nicolae

Mos Nicolae pune cadourile in ghetute

Sursa: https://encrypted-tbn0.gstatic.com

Dincolo de minunile Sfantului Nicolae, in mentalul colectiv romanesc exista mai multe traditii pastrate cu sfintenie din mosi-stramosi. Potrivit calendarului popular romanesc, se spune ca odata cu ziua de 6 decembrie, iarna incepe sa isi intre in drepturi. O alta credinta populara este aceea ca sfantul sade intotdeauna in stanga Domnului. Mai mult, Anul Nou, prilej cu care "cerurile se deschid de trei ori", il gaseste pe Sfantul Nicolae la aceeasi masa cu Dumnezeu si Sfantul Vasile.

In mitologia romaneasca, Mos Nicolae este prezentat stand calare pe un cal alb, simbolizand primii fulgi de nea si pazind soarele. Se crede, asadar, ca Sfantul Nicolae are grija ca lumea sa nu fie lipsita de lumina si caldura. De asemenea, se crede ca daca Sfantul Nicolae a venit pe un cal alb, Sfantul Ion ca merge pe un cal negru, pentru a intoarce iarna.

Sfantul Nicolae este, pe langa protectorul copiilor, si aparatorul roadelor livezilor. De aceea, oamenii de la sate din unele colturi ale tarii inca mai pastreaza obiceiul de a pune crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou. In functie de vreme, acestia isi pot da seama cat de rodnic va fi anul ce urmeaza.

Sfantul Nicolae este, de asemenea, si apaarator al corabierilor, al vaduvelor, ii ajuta pe cei orfani si nevoiasi si ii protejeaza pe soldati de vitregiile razboiului.

Aidoma lui Mos Craciun, Mos Nicolae asculta intodeauna dorintele copiilor cuminti si le indeplineste pana si cele mai inedite pofte.

Sfantul Nicolae a murit in anul 340 dhr, iar moastele sale se afla la Bari. Se spune ca mana dreapta a sa se gaseste in Biserica Sfantul Gheorghe din Bucuresti.

Puneti-va fiecare o dorinta si rugati-va neincetat la Sfantul Nicolae ca sa vi-o indeplineasca!

 

melimeloparis.ro