cupio.ro/

Jocul: befeniciile si importanta lui in dezvoltarea copilului

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Chiar daca nu primeste atentia cuvenita, jocul are un rol esential in dezvoltarea copiilor, atat din punct de vedere cognitiv si emotional, cat si fizic. Prin jocuri si jucarii micutii cunosc practic lumea care ii inconjoara si experimenteaza situatii care pot aparea si in viata reala.

Desi nu-i acordam mereu importanta pe care o meritam, joaca este o parte fundamentala din viata unui copil.  De altfel, intr-o forma sau alta ea continua pe intreg parcursul vietii. In functie de varsta, copilul va raspunde la anumite jocuri si va face cunostinta cu situatii diverse tocmai prin joaca.

De fapt, chiar daca nu iti dai seama, copilul se joaca inca din primele zile de viata. Nu trebuie neaparat sa fie inconjurat de accesorii speciale pentru asta, lui ii vine natural sa se joace, fie gangurind fie doar zambind si strambandu-se la tine.

Jocul si dezvoltarea motorie

jocul si dezvoltare motorie

Sursa: Public Domain Pictures

Fie ca vorbim despre bebelusi, care merg de-a busilea prin camera pentru a explora fiecare coltisor, fie ca avem un copil mai marisor, joaca il va ajuta in dezvoltarea fizica. Apucarea jucariilor in mana sau construirea unui turn din cuburi contribuie la dezvoltarea fizica a micutulor in primul an de viata. Chiar si jucariile cu zorzoane destinate bebelusilor il vor ajuta pe micut sa inteleaga, intr-un mod rudimentar, desigur, ca daca misca jucaria ea va provoca un zgomot.

Mai tarziu, pe la 2-3 ani, tricicletele, mingile sau dansul sunt forme de joaca ce il ajuta sa se dezvolte din acest punct de vedere. Jjocuri de tipul "de-a prinselea" in care se implica si parintii sunt si ele de natura sa-i ajute le dezvoltarea fizica, a muschilor si a rezistentei.

Un exemplu concludent este jocul cu mingea.  Micutul face cativa pasi sa prinda mingea in miscare, cade, se ridica si continua drumul pana cand reuseste sa apuce mingea si sa o ridice. Par activitati simple insa sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului.

Copiii cunosc mediul ce-i inconjoara prin jocuri. Exploreaza tot, se intalnesc cu tot felul de situatii, descopera lucruri pe care nu le-au mai vazut pana atunci si invata ce sunt ele si la ce folosesc.

Dezvoltarea emotionala si sociala prin intermediul jocului

jocul si dezvoltarea sociala

Sursa: Max Pixel

Jocul este un prilej pentru micut sa interactioneze cu alti copii, sa participe la activitati de grup si sa-si faca prieteni. In parc si la locurile de joaca, micutii au ocazia sa-si petreaca timpul cu alti copii de aceeasi varsta si sa relationeze cu ei. Va deveni parte dintr-o colectivitate si dintr-o echipa si va invata sa comunice cu ceilalti copii.

In colectivitati apare si competitia constructiva si prieteneasca, spre exemplu, momentul in care copilul tau isi va dori sa-l intreaca in alergare pe un prieten de-ai sai si va depune putin mai mult efort decat de obicei sa-si atinga acest scop. Devine ambitios si isi doreste sa fie cel mai bun, ceea ce nu poate fi decat benefic.

Copiii invata sa castige, sa piarda, isi dezvolta creativitatea si inteligenta

jocul si creativitatea

Sursa: adevarul.ro

Prin joc, copiii invata ce inseamna esecul sau victoria, va invata ca pentru a gusta victoria va trebui sa alerge mai repede, sa se ascunda mai bine, etc. Esecul este o parte importanta a vietii, uneori ne atingem obictivele cu usurinta, alteori nu, iar jocul il invata pe micut ca uneori mai si pierzi, insa nu renunti, ci mai incerci o data.

Poate iti amintesti ca si tu in copilarie te jucai de-a profesorul, de-a doctorul, de-a mama si de-a tata si alte astfel de jocuri in care pretindeai ca esti altcineva. Este o forma de joaca prin care micutii imita ce vad in jur, dar si prin care analizeaza ce ar trebui sa faca acea persoana si implicit el ca sa o imite, aceste jocuri contribuind la dezvoltarea abilitatii de autoreglare.

Specialistii considera jocul ca fiind modalitatea cea mai puternica prin care copilul invata si ca prin intermediul lui el poate testa situatii si actiuni diferite pentru a gasi ceea ce i se potriveste cel mai bine.

Creativitatea si imaginatia sunt si ele stimulate prin joaca. Micutii vor incerca sa rezolve diverse probleme din joc gasind solutii creative, fapt ce ii va ajuta foarte mult mai tarziu, cand problemele cu care se vor confrunta vor fi reale.

Pe scurt, jocul este calea cea mai eficienta pentru dezvoltarea personalitatii celui mic.

melimeloparis.ro