cupio.ro/

Folosirea tabletei. Ce se intampla cu creierul copiilor?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Tableta este un instrument de joaca de ultima generatie din ce in ce mai utilizat de catre copii. Aparent, parintii sunt tentati sa apeleze la un astfel de instrument pentru a-i tine departe pe cei mici de eventualele nazbatii pe care le-ar putea face. Insa folosirea tabletei are impact asupra starii psihice a copiilor? Cum este oare afectat creierul micutilor?

Recent, au fost intreprinse mai multe studii pe aceasta tema care au scos in relief ca folosirea tabletei in mod excesiv ar dauna, in timp activitatii cerebrale.

Un lucru este cert, dincolo de celelalte beneficii ale jocului. Utilizata pentru o perioada indelungata, tableta poate provoca dependenta, cu actiune nefasta asupra creierului. Psihologii au gasit o legatura, aparent banala, intre conectarea la electronice si jocuri si eliberarea unei exces de dopamina. Asadar, copilul va manifesta o tendinta de dependenta exacerbata fata de jocuri, tabla sau calculator, devenind iritabil, agitat si obosit.

Nu doar oboseala ar fi prima manifestare negativa in ceea ce priveste folosirea tabletei. Memoria, capacitatile de socializare vor fi si ele afectate intr-o maniera negativa. Asa ca nu este de mirare de ce vom observa o dimuneare a rezultatelor academice ale celui mic si o oarecare izolare de cercul de prieteni si colegi.

 Folosirea tabletei- jocurile pot antrena imaginatia

folosirea tabletei

Sursa: go4it.ro

Jocul are rolul sau in dezvoltarea psiho-somatica a copilului. Acesta are darul de a stimula creativitatea, tonusul muscular si psihic. Jocurile moderne pot antrena imaginatia si imbunatati abilitatea de rezolvare a unor situatii-problema. In concluzie, specialistii ne recomanda sa nu excludem jocurile si folosirea tabletei. Insa limitarea duratei si frecventei acestora pot ajuta la mentinerea unui echilibru intre dezvoltarea personala si cea educationala a copilului.

De aceea, copilul ar trebui indrumat si spre alte activitati recreative, cum ar fi cititul, plimbatul sau sportul.

Cititul si folosirea tabletei

folosirea tabletei de catre copii

Sursa: jysk.ro

In ultimii ani, lectura si cartile, in general, au de infruntat o veritabila presiunii din partea tehnologiei. In ultimii 2-3 ani, cartile tiparite au inceput sa fie inlocuite de cele electronice. Nu ar fi neaparat ceva rau! Insa, ar trebui sa tinem cont ca folosirea tabletei nu este, de cele mai multe ori, destinata cautarii cartilor virtuale. Jocurile electronice nu pot compensa cititul, care are darul de a cultiva limba, de a dezvolta vocabularul si de a stimula abilitatile de comunicare. Prin urmare, pasiunea pentru citit ar trebui cultivata copilului inca din primii ani de scoala. Dincolo de educatia oferita in mediul familial si prin intermediul scolii, relatia cu lectura are ca efect formarea unor deprinderi si construirea unei culturi generale solide.

Lectura educa creierul  si comportamentul, te invata sa devii mai rabdator si iti pune la contributie imaginatia, incurajand gandirea critica, reflexiva si independenta.

Din pacate, ultimele statistici nu sunt deloc imbucuratoare. Romania se situeaza in coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de carti citite. In plus, in ceea ce priveste intelegerea textului, tara noastra a obtinut rezultate mediocre la testarile internationale.

Si asta poate din cauza tentatiei foarte mari pe care o reprezinta jocurile si retelele de socializare. O dezvoltare psihica si educativa armonioasa ar trebui, deci,  sa aiba la baza, impletirea armonioasa intre citit, activitati in aer liber si folosirea tabletei in mod responsabil.

 

melimeloparis.ro