cupio.ro/

De ce avem nevoie de acizii grași esențiali omega 3?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Acizii grași esențiali omega 3 sunt de o importanță vitală pentru sănătatea noastră, a întregului organism. Din punct de vedere anatomic, corpul uman nu poate sintetiza acești acizi, ci trebuie să îi procure din alimentație. Cele mai bune surse sunt peștele gras, nucile, semințele și avocado. Cei mai buni pești care asigură resursele necesare de amioacizi sunt somonul, tonul, macroul, codul și sardinele.

Cunoscuți și ca acizi polisaturați, omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea și buna funcționare a creierului. Ei au devenit foarte populari odată cu înmulțirea studiilor privind reducerea riscului de boli cardiovasculare

Cercetările medicale recente relevă faptul că acizii grași esențiali  omega 3 combat, în mod natural, inflamația peretelui arterial, inhibând activitatea unor celule inflamatorii, cu ar fi ciclooxigenaza, cytokine și prostaglandina. De aceea, medicii, în frunte cu prestigiosul institut American Heart Association, recomandă cel puțin două mese pe săptămână în care peștele să fie introdus ca aliment de bază.

Mai mult decât atât, studiile elaborate de către același instititut arată faptul că riscul de accident vascular se poate reduce cu până la 50% în condițiile unui consum de pește de 2-3 ori pe saptâmână.

Acizii grași esențiali omega 3 și uleiul de pește

acizii grași esențiali omega 3

Sursa: Dieta ROmedic

Uleiul de pește conține cea mai mare concentrație de acizi grasi esentiali nesaturați EPA (acid eicosanpetaenoic) si DHA (docosahexaenoic). Studiile clinice pe pacienți cu afecțiuni cardiovasculare arată că administrarea suplimentelor de ulei de pește reduce riscul de deces, de infarct miocardic, de accident vascular cerebral, normalizeaza ritmul cardiac, reduce tensiunea arteriala, stabilizează și chiar reduce placa de aterom.

O dietă bogată în acizi grași esențiali omega 3 oferă, de asemenea, protecție împotriva factorilor alergeni. Există studii conform cărora suplimentarea cu ulei de pește din primele luni de viață îi protejează pe copii de dermatită atipică, rinită alergică, astm, eczeme și alte boli alergice.

Cu toate acestea, medicii atrag atenția asupra faptului că administrarea acestor suplimente la bebeluși trebuie făcută numai sub strictă supraveghere medicală. Unii copii pot dezvolta alergii la alimentația și suplimentele pe bază de pește.

Nu în ultimul rând, acizii grași esențiali omega 3 sunt recomandați pentru menținerea sănătății ochilor și a sistemului nervos.

 

melimeloparis.ro