cupio.ro/

Cum sa faci fata mai usor schimbarilor de inceput de scoala?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Dupa o perioada in care au avut parte de o binemeritata vacanta, elevii revin la cursuri. Odata cu reinceperea scolii dupa vacanta de Craciun si Anul Nou, elevii se intorc in salile de curs intr-o atmosfera dominata de tristete si griji pentru cele trei saptamani ramase pana la finalul primului semestru. Pentru toti cei care au o atitudine de ostilitate fata de institutia de invatament, tinem sa precizam ca scoala nu trebuie sa fie mereu sursa tuturor nelinistilor si stress-ului cotidian, presarate cu teama unui eventual insucces la examenele care ii asteapta pe copiii din clasele terminare.

Atmosfera anosta, dominata de atitudinea de repulsie fata de teme sau fata de colectivul didactic ar trebui sa inceteze. Locul lor sa fie luat de o un aer cald si prietenos, care sa se impleteasca cu atitudinea de caldura, prietenie si tonul persuasiv si orientat spre rezultat impartasit de catre cadrul didactic.

Iata 5 lucri pe care ar putea sa il fata elevii insisi, dar si parintii acestora, pentru a mai detensiona atmosfera incrancenata care domneste:

1. Mediteaza mai mult asupra rolului si frumusetii scolii

In opinia pedapogilor si, dar si a psihologilor, scoala este perceputa ca fiind locul socializarii si al formarii personalitatii individului. Scoala are menirea de a ne forma anumite abilitati pe care sa le putem explora pe parcursul intregii vieti, atat in viata profesioanala, cat si in cea persoanala. De asemenea, scoala are rolul de a ne croi un rol in viata, orientandu-ne si dirijindu-ne spre acele activitati mai apropiate de aptitudinile si capacitatile noastre. Practic, prin informatiile pe care educatia formala, informala si non-formala ni le furnizeaza, scoala ne trasforma din mici copii, energici, nevinovati si plini de viata, in adulti responsabili, informati. Mai exact, valorile si atitudinea insuflate pe parcursul celor douaspreceze ani ai invatamantului preuniversitar au darul de a construi adevarati oameni, care sa isi asume problemele societatii in care traiesc si sa fie capacibi sa gaseasca solutiile optime pentru solutionarea acestora.

Numai intelegand scopurile si obiectivele idealului educational, vom fi capabili si sa transmitem si copiilor nostri dorinta de a invata, de a persevera si de merge cu drag la scoala. Scoala nu trebuie sa fie un instrument care sa le faca copiilor viata mai grea, ci un aliat care sa ii ghideze prin acest drum anevoios al vietii.

2. Gandeste-te mai mult la ce simti

Inceputul de scoala, mai ales dupa o vacanta prelungita, chiar si de doua sau trei saptamani este, de cele mai multe ori, o nuca prea tare pentru copiii adesea cufundati in atmosfera mirifica a jocului. Pentru a le face mersul la scoala cat mai util si placut, parintii au datoria morala de a purta discutii constructive cu cei mici. Acestea nu ar trebui sa aiba un caracter coercitiv sau punitiv, ci ar trebui sa se focalizeze mult pe latura persuasiva si de incurajare a acestora.

scoala

Sursa: Dumbravita

Pentru a reusi, copiii ar trebui invitati sa se gandeasca mai mult la sine si sa mediteze mai mult asupra trairilor lor interioare. Ei se pot gandi mai mult la lucrurile suparatoare care ii impiedica sa performeze. Scoala poate fi o corvoada nu doar din cauza colectivului didactic si a materiilor plictisitoare si chinuitoare. Insusi colectivul clasei, dar si anturajul din care elevul face parte pot avea, de asemenea, o influenta nefasta asupra evolutiei loc in procesul instructiv-educativ.

Odata indentificata problema, se pot gasi foarte usor solutii pentru a iesi din impas.

3. Nu doar parintii sau profesorii sunt de vina

Parintii si cadrele didactice sunt cunoscute, de catre specialisti, drept modele care modeleaza personalitatea si comportamentul elevilor. La varste mici, copiii au tendinta de a copia tot ce vad, insa nu intotdeauna atitudinea si comportamentul sunt cele mai potrivite. Adolescenta este o perioada marcata de profunde transformari fizice, psihice si emotionale prin care trec scolarii. Acum, acestia depasesc sfera caminului familial si tind sa isi caute modele in lumea mondena. Devin, adesea, rebeli, ostentativi si cu au un comportament refulant asupra tocmai asupra celor care sunt "stalpii" educatiei lor.

Scoala are datoria de a le insufla placere, siguranta si increderea de care au nevoie si de a-i sprijini in formarea lor ca persoana matura. Oricat de neprietenosi si categorici ar parea, parintii si profesorii nu vor avea niciodata o atitudine indreptata impotriva binelui copilului.

De aceea, indiferent ca ai primit o nota mica pentru ca nu ai stiut lectia sau nu ti-ai facut tema sau ai fost certat pentru o patanie facuta in clasa, nu trebuie sa isi reversi nervii asupra celor care se ocupa de educatia ta.

4. Adapteaza-te din timp la noul program de scoala

Pe langa rolul sau instructiv, scoala are si rolul de a forma oameni disciplinati si capabili sa respecte un program. In succesul pe plan educational al copiilor, respectarea cu strictete a orarului si a orelor de somn au, cu siguranta, un rol exponential. Somnul este cel care asigura refacerea celulei nervoase. In timpul somnului, se secreta serotonina, responsabila pentru buna dispozitie si fericirea zilnia a fiecaruia.

De aceea, avand in vederea ca programul de la scoala este unul standard, este esential sa te obiesnuiesti si cu un anumit program de culcare si de trezire.

Sursa: "E-istet.ro"!

Sursa: "E-istet.ro"!

Insa, chiar daca pe timpul vacanta te-ai obisnuit sa te culci la 12 noaptea si sa te trezesti la 10 dimineata, ei bine, acum trebuie sa iti adaptezi programul de somn, mai  ales daca trebuie sa fii prezent la scoala de la ora 8 dimineata. Tranzitia aceasta nu se poate realiza intr-o singura zi. In caz contrar, vei resimti din plin "efectele sale secundare", devenind un individ morocanos si somnoros. Pentru a evita socurile neplacute produse de tranzitia rapida, incepe acest demers cu cateva zile inainte, scazand progresiv ora de culcare si de trezire.

5. Gaseste "jumatatea plina" a paharului

Scoala are rolul ei in formarea personalitatii si a prototipului viitorului angajat pe piata muncii. Incearca sa vezi scoala ca pe un mod de viata placut si sa faci micile cumparaturi alaturi de prieteni sau cei dragi, pentru a le transforma intr-o activitate distractiva. Scoala este frumoasa si daca materialele de pe care sau cu care inveti sunt atragatoare. Poti alege caietul cu poza preferata, un penar in culori pastelate sau un orar cu o imagine care sa ii transmita mereu numai lucruri pozitive.

Va invitam la scoala si la dorim spor la invatat! Si nu uitati: "Cine are carte, are parte!"

melimeloparis.ro