cupio.ro/

Cum sa congelezi alimentele specifice toamnei pentru a-si pastra proprietatile

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Toamna este pe sfarsite, lansand loc iernii sa isi intre in rol. Profita de ultimele saptamani de toamna pentru a merge in piata si a-ti cumpara toate alimentele specifice acestei perioade a anului. Iata cum trebuie sa le congelezi  pentru a te bucura de prospetimea acestora pe tot parcursul anului.

Dovleac

butternut_squash

Sursa Foto: BabyFood101

Dovleacul poate fi congelat atat proaspat, cat si gatit.
Pentru a congela dovleacul crud trebuie sa il cureti de coaja si sa il tai in cubulete de 2-3 cm. Pune cubuletele intr-o tava, pe o foaie de copt si baga-le la congelator. Dupa ce s-au congelat, le poti muta intr-o punga de plastic sau in alt reciepient. Cubuletele inghetate pot fi folosite la tocane, supe, musaca sau pot fi facute piure.

O alta optiune este sa gatesti dovleacul iniante de a-l congela. Curata-l de coaja, apoi fierbe-l sau prajeste-l. Apoi poti sa il pisezi si sa il congelezi. Piureul obtinut poate fi pus in forme pentru gheata sau pentru briose pentru a avea o forma interesanta sau poate fi congelat direct intr-o punga de platic. Foloseste piureul in supe crema sau ca si compozitie pentru produsele de patiserie.

Afine

cranberries1

Sursa Foto: Well Buzz

Afinele sunt foare usor de congelat. Dupa ce ai cumparat o punga de afine proaspete, le poti congela chiar in acea punga sau le poti pune intr-un alt recipient, fara sa le speli. Atunci cand vrei sa le folosesti, nu este necesar sa le dezgheti ci doar sa le trece sub jetul de apa rece. Afinele le poti utiliza pentru produsele de patiserie sau pentru a face sos de afine.

Cartofi

charlotte_potato_16x9

Sursa Foto: BBC

Cartofii sunt dificil de congelat. Cartofii nu ar trebui sa fie congelati cruzi, datorita faptului ca structura celulara a acestora va fi afectata de procesul de congelare. De asemenea, nici cartofii fierti sau cei copti nu ar trebui congelati.

Piureul de cartofi insa, mai ales cel care contine lapte sau unt, se pastreaza foarte bine atunci cand este inghetat. Pune-l intr-un recipient si baga-l la congelator. Atunci cand vrei sa il utilizezi, lasa-l sa se dezghete la temperatura camerei si mai adauga putin lapte cald, smantana sau unt.

Cartofii rasi pe razatoare trebuie lasati sa se scurga si apoi sa se usuce inainte de a fi congelati. Poti sa ii utilizezi in compozitia chiftelelor de carne.

Cartofii prajiti trebuie taiati in bucati mari si lasati sa se prajeasca in ulei fierbinte pana cand devin maronii. Pune-i pe un prosop de bucatarie si apoi pune-i la congelator intr-un singur strat. Dupa ce au inghetat, ii poti muta intr-o punga. Cand vrei sa ii mananci, pune-i iar la prajit in ulei incins pana cand devin crocanti.

Mere

[ File # csp3274363, License # 1293179 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / jstan

Sursa foto: Aicr


Merele pot fi congelate in mai multe moduri. Merele care au fost congelate si apoi decongelate, nu vor putea fi mancare decat daca sunt gatite.

Poti curata de coaja si taia merele si apoi trebuie sa le intinzi intr-o tava intr-un singur strat. Pentru a preveni oxidarea acestora, scufunda bucatile de mar intr-un bol cu apa si suc de lamaie. Odata ce au inghetat, poti muta bucatile intr-o punga.

De asemenea, poti pune la congelator compozitia pentru o placinta cu mere. Amesteca merele taiate sau date pe razatoare cu zahar si condimente (scortisoara, vanilie etc.). Pune intr-o tava de aluminiu o folie de plastic si adauga compozitia. Inveleste apoi compozitia cu mai multa folie de platic. Atunci cand vrei sa prepari placinta cu mere, scoate umplutura inghetata de la congelator si adauga peste foaia de placinta. Adauga inca o foaie de placinta deasupra si las-o la cuprot aproximativ o ora la 190 de grade Celsius.

Ceapa

Fresh bulbs of onion on a white background

Sursa Foto: Dish Detox

Desi ceapa poate fi congelata si in stare naturala, aceasta isi va pierde textura si aroma. Asadar, congeleaza ceapa caramelizata. Cantitatea de apa din ceapa se evapora aproape in totalitate in procesul de caramelizare. Dupa ce ai caramelizat ceapa, pune-o intr-o forma de briose pana ingheata. Apoi, transfera compozitia in alt recipient.

Morcovi

1198027.large

Sursa Foto: Care2

Morcovii sunt foarte usor de congelat. Curata coaja si apoi taie-i rondele, fasii, pe jumatate sau pe sfert. Pune-i in apa fiarta (timpul e fierbere variaza in functie de dimensiunea morcovilor), apoi scurge-i si baga-i la congelator. Morcovii congelati pot fi adaugati la tocane, supe, musaca, supe crema sau ca mancare pentru bebelusi.

Sfecla 

Beets_7-1_post

Sursa Foto: The Atlantic

Sfecla este foarte usor de congelat, daca este gatita in prealabil. Curata bine sfecla naturala, taie tulpina si radacina. Fierbe sfecla pana cand se inmoaie. Apoi adauga sfecla in apa rece si curata coaja. Taie sfecla fasii sau felii si adauga intr-un recipient la congelator.

Ce alimente nu trebuie sa congelezi?

Evita sa congelezi fructele si legumele care contin o cantitate mare de apa.

Varza, telina, salata verde, ierburile delicate, ridichi, ceapa verde, cartofii sau varza nu ar trebui niciodata congelate in stare naturala. Atunci cand sunt gatite, aceste legume vor putea fi congelate cu succes.

Sursa Articol: She Knows / Sursa Foto: Taste Book

 

 

 

 

 

 

 

melimeloparis.ro