cupio.ro/

Ce sa mananci in timpul sarcinii ca sa ai un bebelus inteligent?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

S-a dovedit stiintific faptul ca unele alimente influenteaza intr-un mod pozitiv memoria si capacitatea de invatare a bebelusilor, in timp ce altele afecteaza buna dezvoltarea a creierului. Iata ce alimente trebuie sa consumi si ce alimente trebuie sa eviti in timpul sarcinii:

pregnant-womanSursa Foto: Health Row

Ia doza zilnica de vitamine
Vitaminele te ajuta sa ii oferi bebelusului toti nutrientii de care are nevoie, precum acidul folic si vitamina B12 pentru dezvoltarea celulelor rosii din sange, vitamina C pentru a producea de colagen, vitamina D pentru intarirea oaselor si zinc pentru dezvoltarea creierului. Daca vitaminele pe care le consumi iti afecteaza stomacul, nu renunta la ele. Ia-le in timpul unei mese sau consulta medicul pentru schimbarea brand-ului.

Consuma peste
Pestele, bogat in acizi grazi omega 3, stimuleaza creierul bebelusului. Un studiu realizat la Universitatea de Medicina Harvard a aratat ca bebelusii femeilor care au consumat mult peste in al doilea semestru de sarcina au primit un punctaj mare la testul privind dezvoltarea mentala. Omega 3 se gaseste in membranele celulare are creierului, asadar sunt multe modalitati prin care consumul acestui acid gras poate influenta functiile creierului. Daca nu iti place pestele, vorbeste cu medicul sa iti prescrie unele suplimente alimentare pe baza de ulei de peste.

imageSursa Foto: CTV News

 

Tine cont de cantitatea de mercur din peste
Desi pestele este bun pentru creierul copilului, trebuie sa iei unele masuri de precautie. Contaminarea cu mercur a pestelui poate fi daunatoare. Administratia de Alimentesi Medicamente recomanda femeilor insarcinate sa renunte in totalitate la carnea de rechin, macrou si spada deoarece acestea contin cel mai mare nivel de mercur. Iata si unele optiuni benefice: somon, somn, pollack, creveti sau tilapia. Chiar si asa, cantitatea de peste consumata intr-o saptamana nu trebuie sa depaseasca 350 de grame.

Consuma cat mai multe fructe si legume
Acestea contin antioxidanti care sunt benefici bebelusului tau, datorita faptului ca protejeaza tesutul cerebral. Consuma fructe si legume colorate puternic precum spanacul, coacazele, papaya sau rosiile. Aminteste-ti sa speli toate fructele si legumele inainte sa le consumi.

best-natural-and-healthy-diet-for pregnant-women-canSursa Foto: PrWeb

Nu consuma alcool
Desi sindromul alcoolic fetal este asociat cu consumul in exces de alcool in timpul sarcinii, chiar si consumul moderat de bere, vin sau lichior poate afecta creierul bebelusului. Acesta poate suferi de probleme de invatare, de atentie, pierderi de memorie si inadaptabilitate sociala.

Consuma proteine
Corpul tau are nevoie de mai multe proteine in aceasta perioada pentru a construi celule si hormoni pentru bebelusul care este in crestere. De fapt, trebuie sa consumi cu pana la 10 grame de proteine in plus pe zi. Iata cateva idei: un iaurt de fructe dimineata, ciorba de fasole la pranz, cereale integrale cu unt de arahide la gustare sau 85 de grame de carne de vita macra la cina.

Creste nivelul de fier din organism
Cantitatea de fier din organism ar trebui dublata in timpul sarcinii, din moment ce acesta ajuta la oxigenarea creierului copilului. Cea mai mare problema este ca multe femei au deficit de fier inca din primele luni de sarcina. Daca bebelusul nu primeste portia de oxigen necesara in pantec, acesta poate avea probleme de crestere si IQ scazut. Ai grija sa consumi multe alimente bogate in fier precum carnea de vita, carnea de pui, legume si cereale.

pregnant_2902211bSursa Foto: Diet Healthy

Nu lua prea mult in greutate
Intr-adevar, acum mananci pentru 2, insa daca iei prea mult in greutate creste riscul unei nasteri premature, iar bebelusul se naste cu un dezavantaj in ceea ce priveste procesul de invatare. Nasterea prematura creste riscul aparitiei unei boli la nivel mental. Bebelusii nascuti prematur pierd alimentatia unica pe care o ofera placenta si sunt expusi unor stimuli de care erau protejati in uter, ceea ce ii predispune la infectii. Pentru a avea grija de sanatatea ta si a bebelusului, ia in considerare aceste aspecte:
- daca ai o greutate normala, nu trebuie sa te ingrasi mai mult de 11-16 kg.
- daca ai peste greutatea medie normala, nu trebuie sa iei in greutate mai mult de 7-11 kg.
- daca ai sub greutatea medie normala, trebuie sa te ingrasi intre 13 si 18 kg.

Evita toxiinfectiile alimentare
Toxoplasmoza, o in fectie cauzata de un parazit intalnit in carnea si ouale negatite suficient ii provoaca mamei simptome asemanatoare cu cele ale racelii, insa pot afecta mult mai mult copilul - inclusiv orbire, surzire sau retardare mintala. Pentru a preveni o toxiinfectie alimentara trebuie sa:
- te speli pe maini si sa tii cutitele in apa calda cu detergent inainte si dupa ce ai preparat mancarea;
- sa gatesti la cel putin 72 de grade Celcius;
- nu comanda carne la restaurant;
- evita dressing-ul pentru tiramisu si salata caesar facut din oua crude.

Sursa Articol: Parents

melimeloparis.ro