cupio.ro/

Bunele maniere la masa! Reguli de respectat cand mancam

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Bunele maniere ar trebui sa guverneze conduita noastra ireprosabila in timp ce servim din bucatele alese, indiferent daca facem acest lucru alaturi de familie sau de oaspetii apropiati ai casei noastre.

In vremurile demult apuse, masa era considerata de catre romani un adevarat ritual, cultivat cu mare grija si copiilor. Influentele din tarile occidentate, resimtite pe teritoriul tarii noastre cu predilectie in Epoca Moderna, dar si in perioada interbelica, au produs un ecou marcant pentru poporul roman. Astazi, bunele maniere si protocolul din timpul mesei constituie criterii importante pentru aprecierea unei persoane bine crescute.

Asadar, fie ca mergi intr-o intalnire cu partenerii de afaceri sau servesti cina de sarbatori alaturi de cei dragi, bunele maniere denota caracterul si educatia primita din familie.

Dincolo de paharele de cristal si vesele la portelan utilizate pana nu demult, simplitatea si comoditatea nu ar trebui sa impiedice respectarea unui set de reguli esentiale, in special cand ne aflam in postura de gazde.

Aparent, aceasta misiune poate parea ingrata. Insa, nu stim cat de apreciati suntem atunci cand ii tratam cu maxim respect pe cei din jurul nostru. Totul incepe cu pregatirea casei, continuand, apoi, cu aranjarea mesei si servirea felurilor de mancare.

Dar oare suntem niste veritabili cunoscatori ai regulilor care ne ghideaza in asezarea mesei si a modului in care servim masa?

Bunele maniere-regulile dupa care aranjam masa

bunele maniere

Sursa: ionpaun.wordpress.com

Cu totii am fost invatati de acasa cum sa mancam, astfel incat sa nu ii deranjam pe cei din jur. Dar, totusi, putem spune ca suntem mai putin familiarizati cu maniera in care dispunem vesela pe masa.

Dupa unii experti, chiar si masa cea familiala ar trebui sa fie si ea apetisanta si ingrijita,asemenea unei mese festive. In acest sens, regulile de bun simt ne spun ca cel mai indicat ar fi sa optam intotdeauna pentru o farfurie simpla cu carata, nu neaparat din material scump. Vesela ciobita indica o neglijenta si nepasare din partea noastra. Aceste aspecte ne fac sa pierdem din credibilitatea si respectul pe care il avem in fata semenilor nostri.

Atunci cand servim masa in familie, cel mai simplu mod de asezare a veselei este urmatorul: furculita si cutitul se aseaza de-o parte si de alta a farfuriei. Furculita se aseaza, de regula, in partea stanga a farfuriei. Cutitul in partea dreapta. Daca servim si ciorba, lingura se pune in locul cutitului, care se muta in partea stanga, alaturi de farfurie.

Lingurita pentru desert se dispune deasupra farfuriei, iar paharul de vin sau apa langa aceasta.

Atunci cand avem mai multi invitati si mai multe feluri de mancare de servit, furculitele si cutitele se aranjeaza in functie de ordinea de servire a felurilor, pornind dinspre exterior spre interior. Lingura pentru ciorba se pune in dreapta cutitului pentru peste.

Vesela-reguli de asezare

bunele maniere-asezarea mesei cu mai multe feluri de mancare

Sursa: maggiealdersonstylenotes.wordpress.com

Deasupra farfuriei se pun cele trei pahare, pentru apa, vin alb si vin rosu, in aceasta ordine de la stanga la dreapta. Asadar, masa pentru invitati trebuie sa contina urmatoarele vesele:

  1. Furculita pentru antreuri
  2. Furculita/furculite pentru fel/felurile principal(e)
  3. cutit (e) normal (e)
  4. cutit pentru peste
  5. lingura
  6. pahar pentru apa
  7. pahar pentru vin alb
  8. pahar pentru vin rosu

In ceea ce priveste numarul de farfurii, el poate varia, iar acestea vor fi așezate una sub alta, de exemplu: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu, pe ea se pune un servetel frumos aranjat. Painea se pune in cosulete speciale, care se pun in stanga farfuriei sau pe mijloc, pentru a avea acces doua sau patru persoane.

Bunele maniere-usor de respectat

Bunele maniere in timpul servirii mesei sunt usor de respectat. Desi in ultima perioada au cam fost date uitarii, nu trebuie sa uitam ca ele ne ajuta sa fim mai apreciati si respectati.

In cazul in cazul in care ai spart un pahar sau o farfurie, nu uita sa te oferi sa il platesti. Chiar daca gazda refuza, denota buna crestere. Rezolvam astfel o situatie neplacuta fara prea mare agitatie.

 

melimeloparis.ro