cupio.ro/

Apa - element vital pentru organismul uman

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Apa, desi aparent este un element simplu in viziunea noastra, in realitate, este esential si, in viziunea lui Earl Mindell in celebra sa carte “Biblia vitaminelor”, “cel mai important element nutritiv pentru organismul uman”, deoarece, “jumatate pana la 4/5 din greutatea trupului nostru este constituita din aceasta”. Se spune ca un om poate rezista si saptamani intregi fara sa manance, insa, in lipsa acesteia, nu poate rezista decat cateva zile.

Importanta apei

In primul rand, ea este principalul solvent pentru toti produsii de digestie, fiind esentiala pentru eliminarea rezidurilor si toxinelor din corp. Mentine in activitate toate functiile organelor interne, ajuta la sucesul regimurilor de slabire prin reducerea poftei de mancare si contribuie la prevenirea constipatiei si are rolul de a regla temperatura corporala. Esential de retinut este ca, lipsa de apa devine periculoasa pentru organism, contribuind la deshidratarea acestuia.

Ce cantitate este recomandat sa consumam?

 Din acest punct de vedere, nu exista o cantitate standard pe care ar trebui sa o respectam cu strictete, aceasta depinde foarte mult de clima, situatia specifica a fiecarei persoane, precum si masa corporala a acesteia, insa este recomandat, pentru mentinerea sanatatii noastre si pentru a evita disconfortul provocat de carenta acesteia, sa consuman cam 6-8 pahare de zilnic, ceea ce inseamna circa 2 litri de lichid.  Nevoi mai mari de lichide au mamele cale alapteaza, datorita cantitatii crescute care se elimina prin laptele matern, precum si persoanele obeze, datorita masei corporale excedentare.

 De unde putem obtine resursele de lichid?

Nu trebuie sa ne facem grija din aceste puncte de vedere, deoarece sursele sunt enorme, pornind se la banala apa potabila, sau cea imbuteliata, fie ea plata, minerala acidulata sau partial carbogazoasa, si mergand pana la sucurile maturale din fructe si legume sau chiar acestea consumate ca atare, care ofera un aport semnificativ de lichid. Pe langa acestea, este binevenit si consumul de supe sau ciorbe, care, in plus, ne ofera o serie de substante nutritive, si, in special, vitaminele de care avem atata nevoie pentru a ne mentine energia.

De retinut, este faptul ca toate lichidele potabile pot satisface cerintele noastre zilnice si ca, daca le consuman responsabil, nu produc efecte toxice. Chiar remediile pentru detoxifiere ne sugereaza sa consumam dimineata, pe stomancul gol, macar un pahar de lichid. Nu trebuie, insa sa exageram cu ingerarea acestuia, deoarece, ingerarea a mai mult de 2 litri intr-o ora, poate avea consecinte nefaste pentru un adult, iar pentru un copil poate fi fatala.

Sursa: depositphotos.com

Sfaturi utile

Pentru regimul de slabire, este indicat sa se consume 6-8 pahare pe zi de lichid, cu  jumatate de ora inainte de apa. In stari febrile, nu uitati sa creste aceasta cantitate, pentru a preveni deshidratarea si pentru a elimina rezidurile organice. Nu utilizati resursele de la robinet, in special cea fierbinte, deoarece acolo se dizolva o mai mare cantitate de plumb, mai degraba consumati-o in stare rece, iar dimineata este bine sa lasati sa lasati robinetul deschis pentru cateva minute, inainte de consum, pentru a fi indepartate acumularile de plumb de peste noapte. Atentie daca locuinti intr-o zona cu apa dura, deoarece in corpul dvs. va intra o cantitate mai mare de calciu si magneziu decat este necesar, care s-ar putea depune la rinichi, provocand neplaceri. Intr-o casa veche cu tevi si conducte de plumb, este bine sa faceti o analiza a lichidului consumat, caci, daca are un ph necorespundator, poate fi poate fi daunatoare copiilor, prin contaminarea excesiva cu plumb. Daca folositi filtre pentru distinalare, trebuie sa le curatati in mod regulat, pentru a indeparta piatra depusa, altfel, apa consumata a avea o compozitie chimica mai nociva decat daca nu le- ati folosi.

melimeloparis.ro