cupio.ro/

5 motive pentru a ne respecta promisiunile in fata copiilor

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

In relatia parinte-copil, respectarea promisiunilor consolideaza relatia si este o rampa de lansare in construirea personalitatii celui mic ca adult responsabil. Deci, a ne respecta promisiunile inseamna mai mult decat o simpla datorie parinteasca.

Datorita faptului ca dispun de o capacitate de memorare uluitoare, cei mici au de cele mai multe ori tendinta de a tine minte promisiunile fagaduite de catre parintii sai. Pentru ei, a nu te tine de cuvant echivaleaza cu dezamagirea si impactul unei promisiuni neindeplinite, aspecte care se vor repercuta asupra dezvoltarii psiho-emotionale.

Un copil neimplinit isi va pierde treptat increderea in sine, se va simti neimportant si marginalizat, poate deveni un adult iresponsabil in faptele pe care le face si poate deprinde obiceiul de a minti.

Iata, deci, care sunt cele 5 motive pentru a ne respecta promisiunile fata de odraslele noastre:

1. Castigam respectul ca parinte

Castigarea respectului si autoritatii in fata propriului copil constutuie baza pentru construirea si consolidarea unei relatii sanatoase intre noi si cel mic. Ca urmare a promisiunilor neimplinite, cei mici isi vor schimba rapid comportamentul, devenind rebeli, cel mai adesea ca rezultat al frustrarii si dezamagirii ca cerintele lor nu sunt ascultate si indeplinite. Intrucat nu li se acorda timpul cuvenit, au tendinta de a se izola, de a se marginaliza, iar relatia parinte-copil are de suferit din aceasta pricina.

2. Ii facem sa se simta mai importanti respectad promisiunile

Oricarui copil ii place sa se simta in prim plan si sa se situeze mereu in centrul atentiei. De aceea, neindeplinirea fagaduintelor echivaleaza, deci, cu tradarea, lipsa de iubire sau marginalizarea. A ne respecta promisiunile inseamna, deci, a tine cont si de doleantele micutilor nostri. Pe de alta parte insa, construirea personalitatii viitorului adult ar trebui sa se bazeze si pe impunerea unei autoritati tutelare. Aceasta autoritate nu trebuie, insa, sa suprime curiozitatile si dorinta copiilor de a beneficia de lucrurile pe care si le doresc. Din contra, autoritatea ii face sa inteleaga ca in socitatea regulile sunt date pentru a elimina comportamentele deviante, dar si pentru a intelege ca drepturile vin ca pachet cu o serie de indatoriri care, odata implementate, respectarea lor este imperios necesara.

3. II ajutam sa isi castige increderea in sine

Promisiunile indeplinite ajuta si la consolidare respectului si stimei de sine. In plus, respectarea acestora denota un simt dezvoltat al responsabilitatii si, al ascultarii si al increderii acordare. Prin urmare, cum putem pretinde unui copil sa fie ascultator, responsabil si constiincios in tot ceea ce intreprinde, daca noi nu reusim sa ne tinem de cuvant in ceea ce priveste promisiunile facute?

4. Descurajam minciuna

promisiunile

Sursa: copilul.ro

In momentul in care nu ne tinem de cuvant atunci cand ii promitem ceva copilului nostru, ii oferim acestuia un exemplu negativ. Un exemplu in care minciuna este incurajata si ocupa un loc fruntas. Doar tinandu-ne primisiunile putem pretinde ca vom avea in fata noastra un viitor adult responsabil, matur si integru, care va ocoli minciuna.

5. Devine un adult responsabil

Societatea are nevoie de viitori adulti responsabili, de o conduita ireprosabila. Construirea valorilor, atitudinilor unei personalitati integre isi are originile inca din copilarie. De aceea, promisiunile trebuie sa fie respectate cu sfintenie. Increderea, respectul reciproc contrubuie la sudarea unei relatii armonioase atat in familie, cat si in mediul educational sau la locul de munca.

Avand morala unui parinte iresponsabil, viitorul adult isi va trata cu nepasare si neglijenta colegii, rudele si mai ales proprii copii.

 

melimeloparis.ro